Geluk

De kunst van het even helemaal niets doen

De kunst van het even helemaal niets doen

Streber, stress, uitputting, zenuwen, perfectionist. Woorden die op mij van toepassing waren en ik ben aan het bijkomen van al deze dingen. Ik dacht altijd dat mijn eigenwaarde samengevat werd in mijn voorkomen, in de dingen die ik had bereikt, mijn financiële succes, mijn mooie kleding en bijzondere vakanties. Zelfs social media, wat eigenlijk een leuke pauze van je werk zou moeten zijn, legt ons druk op en het wordt tegenwoordig zelfs gezien als een baan.

Toen ik laatst in een drukke stad gestrest van A naar B racete, terwijl ik andere mensen die ook haast hadden probeerde te vermijden, zag ik het. Iedereen ging vooruit, maar niemand leek gelukkig. Iedereen was gestrest en gefrustreerd.  Dat was het moment waarop ik dacht: “Wat heeft al deze stress om geld te verdienen, om wat te bereiken of om iemand ‘te zijn’ voor zin als we niet gelukkig zijn?” Natuurlijk moeten we rekeningen betalen en hebben we verantwoordelijkheden, maar het leven is er om van te genieten. Ik keek eerlijk naar mijn eigen leven, ik bereikte dingen, ik had het druk, maar was ik gelukkig?

Best-selling schrijfster Brene Brown heeft hier iets over gezegd: “Ik draag ‘moe zijn’ en ‘druk zijn’ niet meer bij me als iets om trots op te zijn.” Dit vond ik zo’n goede uitspraak, vooral omdat hij van iemand komt die hard werkt en wat heeft bereikt, maar die ook het belang van rust en tijd voor jezelf inziet.

Ik ben opgegroeid met het idee dat niets doen gelijk stond aan lui zijn. Ik bereikte niets met ‘niets doen’. Maar één van de belangrijkste dingen die ik onlangs heb bereikt is dat ik de kunst van het nietsdoen onder de knie heb gekregen. Ik voel me niet meer schuldig en ik schaam me ook niet meer als ik de hele dag thuis in mijn pyjama zit te lezen, te mediteren, te relaxen op de bank.

Als mensen me vragen wat ik het weekend heb gedaan durf ik vol trots te zeggend dat ik niets heb gedaan en dat ik het heerlijk vond. Mijn lichaam en mijn geest hebben het nodig om rust te krijgen. Ik merk dat wanneer ik minder doe, ik meer voel (vreugde, creativiteit, rust, helderheid). En wanneer het tijd is om weer aan de slag te gaan dan ben ik veel productiever en energieker.

Ik gun iedereen deze rust. Doe een dutje, lees een boek, geniet van een kop thee, doe wat kaarsen aan en neem een warm bad. Doe je telefoon uit en vraag jezelf af: Wie ben ik? Wat kan ik voor mezelf doen? Wat heb ik nodig om me beter te voelen? Geef jezelf de liefde en de rust die je verdient en krijg ook de kunst van het even helemaal niets doen onder de knie.

ks_icon icon=”fa-heart” color=”#ee0065″ type=”fa”] Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

Kate  Eckman voor Elephantjournal.com