Burn-out Gezondheid

Burn-out, waarom val je toch weer terug?

Geef nooit op is een slecht motto

Je had een burn-out, dat was zwaar maar eindelijk had je het gevoel dat jij je burn-out had overwonnen. Maar dan, opeens merk je dat die zenuwen weer door je lijf gieren. Dat je weer ontzettend moe bent maar dat slapen niet meer goed lukt. Een terugval. De eerste? Of al de vierde? Hoe kan het toch dat we terugvallen na een burn-out?

Voordat je burn-out bent geeft je lichaam signalen af dat het eigenlijk zo niet meer verder kan. Je krijgt bijvoorbeeld veel last van hoofdpijn, slapeloosheid, zenuwen, angst, onrust, voelt je depressief of hebt huilbuien. Maar bikkel die jij bent, jij ging gewoon door. Door tot je er letterlijk bij neerviel. Toch niet zo verstandig om maar gewoon door te bikkelen. Ook niet verstandig om de signalen van je lichaam te negeren.

-> Waarom een burnout ook positief kan zijn

Je bent een tijd uit de running geweest en bent nu weer blij dat jij je gewone leven weer een beetje kunt oppakken. Je kunt weer werken, met vrienden afspreken, hebt weer tijd voor je partner en kinderen. Dus je stort je er weer vol in, want eindelijk is de zon weer gaan schijnen en kun je weer genieten. Maar misschien is dit ‘genieten’ voor jou wat te veel. Je lichaam geeft je misschien al weer kleine signalen. Je slaapt weer onrustig, merkt dat je snel vermoeid raakt, krijgt af en toe weer last van lichamelijke klachten. Maar ja, jij bent druk je hebt helemaal geen tijd om daar bij stil te staan. Je hebt wat in te halen!

Nee, je hebt niets in te halen. Je moet juist heel voorzichtig zijn. Je hebt je burn-out overwonnen maar dat betekent niet dat je weer je oude ritme moet oppakken. Want dat oude ritme heeft er voor gezorgd dat je in eerste instantie burn-out raakte. Dus luister nu naar je lichaam, kom in contact met je gevoel. Probeer te leren van je burn-out in plaats van er tegen te vechten.

-> Dagindeling voor als je burnout bent

Leer de signalen en de grenzen van je lichaam kennen. Voelt je lichaam moe, geef er aan toe. Is je hoofd vol, zorg dat je de rust neemt om hem weer leeg te maken. Voel je zenuwen opkomen, ga een stuk rennen of mediteer. Maar luister naar de signalen die je lichaam je geeft.

Je wilt misschien weer graag de persoon zijn die je was voordat je burn-out raakte maar die persoon ben je niet meer. Waarschijnlijk ben je die persoon nooit geweest, want je had niet voor niets een burn-out. Accepteer dit. Accepteren is zo belangrijk. Accepteer dat jij je lichaam niet eindeloos kan uitrekken. Wees lief voor je zelf, koester jezelf en wees zuinig op je lichaam.

-> Hoe verliepen mijn dagen toen ik een burnout had