Burn-out Geluk

Hoe verliepen mijn dagen toen ik een burn-out had

Hoe kwam ik tijdens mijn burn-out mijn dagen door
Josine Mooij
Geschreven door Josine Mooij

Ik krijg vaak de vraag gesteld wat ik nou de hele dag deed toen ik een burn-out had, hoe verliepen mijn dagen? Nou de eerste maanden was ik vooral een beer in winterslaap, het enige wat ik deed was slapen en nog eens slapen, zo uitgeput was ik. Ik was eventjes wakker en hup daar viel ik weer in slaap. Gelukkig was ik uiteindelijk wel bijgeslapen en kwam er een einde aan mijn ‘winterslaap’ en begonnen de dagen weer een beetje vorm te krijgen.

Ik moest van mijn psych veel wandelen, alleen lukte dat in het begin niet zo goed. Ik was inmiddels tijdelijk bij mijn ouders ingetrokken want ik was toen vrijgezel en ik kon echt niet meer voor mezelf zorgen. Ik durfde niet eens naar buiten, laat staan naar de supermarkt. En als ik mezelf had gedoucht dan was dat al een hele stap, laat staan dan ik ook nog mijn huishouden moest doen of koken. Maar goed ik was dus bij mijn ouders en ik ging met mijn moeder een rondje wandelen, nou we waren de straat nog niet uit of ik was al half in paniek, dus terug naar binnen maar weer. Thanks mam voor je engelengeduld :). 

Wandelen ging dus niet echt, ik mocht van psych niet voor de tv hangen en series of films kijken dus wat deed ik de hele dag?! Gelukkig heb ik wel doorgezet en ging het wandelen uiteindelijk wel. En hoewel het lijkt alsof je geen ene stap vooruit komt, maak je wel degelijk stappen. Als ik ’s ochtends wakker werd ging ik douchen en ontbijten (mega overwinning!) vervolgens kreeg ik vaak Reiki. Mijn moeder gaf mij enorm veel Reikibehandelingen en daar werd ik rustig van, na zo’n behandeling waren de onrust en het onbehagen wat minder. Dan was het al weer tijd om te lunchen (houd er rekening mee dat alles enorm langzaam ging). Na de lunch ging ik een paar uur slapen. ’s Middags werd ik dan weer wakker en dan deed ik een puzzel, las wat, ging mediteren of wandelen vervolgens gingen we dineren en s’ avonds keek ik wat tv tot het tijd was om naar bed te gaan.

Klinkt best relaxt als ik het zo teruglees ;). Maar het was alles behalve relaxt, want tussendoor waren de huilbuien, de zenuwen, de knoop in mijn maag, de extreme vermoeidheid want ik kon op een gegeven moment niet meer slapen en het enorme onbehagen altijd aanwezig. Maar gelukkig heelt de tijd in dit geval alle wonden en werden de dagen langzaam minder somber en zwaar.

Als ik terug denk aan die periode dan ging alles vooral heel erg langzaam, waar je normaal binnen een uur jezelf doucht, aankleedt, je make-up doet en ontbijt deed ik daar ongeveer 2,5 uur over.

En ik had een aantal vaste bezigheden:

  • Wandelen (toen ik sterker werd ging ik hardlopen)
  • Mediteren (ik kon echt niet zonder, want na verloop van tijd hielp meditatie me echt om die zenuwen die ik altijd had rustiger te krijgen)
  • Puzzelen (van legpuzzels tot sudoku, als het maar rustig was)
  • Lezen (ik vond het een rustgevend uitje om naar de bibliotheek te gaan en om daar op mijn gemak boeken uit te zoeken die ik die week kon lezen)
  • Koken (uiteindelijk ging ik weer terug naar mijn eigen appartement en ik probeerde ik veel nieuwe recepten uit)
  • Bakken (ook dit vond ik heel rustgevend en lekker!)
  • Bloggen (toen ik me langzaam echt weer wat beter voelde ben ik begonnen met schrijven en later is dit over gegaan in bloggen en nu is er herhealth.nl)

Uiteindelijk zul je merken dat je steeds een beetje meer kunt, dat je ’s middags steeds wat minder slaap nodig hebt en dat je onbehagen steeds een stukje minder wordt. Heb geduld en accepteer dat je nou eenmaal in deze situatie zit, het komt echt weer goed! Bij de één duurt het wat langer dan de ander en sommige mensen zijn wat gevoeliger dan de ander. Maar accepteer je situatie en houd vertrouwen!

Hoe kwam jij je dagen door toen je een burn-out had of nu je een burn-out hebt? En heb je tips voor mensen die nu in deze situatie zitten?

Liefs Josine

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

Over de schrijver

Josine Mooij

Josine Mooij

Op Herhealth.nl wil ik je inspireren om in balans te blijven. Want we hebben het allemaal druk en moeten veel van onszelf. Daarom vind je hier artikelen die je kunnen helpen om wat meer balans te vinden in alle aspecten van je leven.