Geluk

Waarom niet in slaap kunnen vallen zo vervelend is

Ken je dat? Je ligt in bed, bent echt wel moe en je hebt je er misschien wel uren op verheugd om lekker onder de dekens te kruipen, en heerlijk te gaan slapen. Maar nu lig je hier, en er gebeurt niet zoveel. Althans, niet op het gebied van slaap. Je ligt te wachten tot je in slaap valt, maar dat gebeurt maar niet. Ondertussen voel je je hoofd weer steeds wakkerder en drukker worden. Je begint je als vanzelf druk te maken om allerlei dingen die je nog moet doen, of die eventueel wel eens zouden kunnen gebeuren. Voor je het weet ben je een paar uur verder, heb je nog geen minuut geslapen, en weet je dat je je de volgende ochtend nog moeier zal voelen dan voordat je in bed stapte.

We hebben er bijna allemaal wel eens last van
Bijna iedereen heeft wel eens last van dit soort doorwaakte nachten. Heel irritant, maar wanneer het eens een enkel keertje gebeurt ook geen ramp. Die ene dag kom je, ondanks je slaaptekort, wel door, en slaap je de volgende nacht wel weer goed dan voel je je daarna weer helemaal fris en uitgerust.

Vervelender wordt het als je dit soort nachten vrij regelmatig hebt. Op die manier word je steeds moeier, minder productief, maar ook gefrustreerd. Je wilt zo graag slapen, waarom lukt dat nou niet?

Wat kun je eraan doen?
Natuurlijk wil je dit probleem graag oplossen. Maar hoe val je snel in slaap? In ieder geval niet door er te zeer mee bezig te zijn. Als je al je bed in stapt met het idee ‘ik hoop maar dat ik snel in slaap val, anders wordt het weer net zo’n rottige nacht als de vorige’, is de kans groot dat je juist lang wakker zal liggen. Je legt jezelf als het ware een druk op die je juist alert en wakker houdt, terwijl dat nu net niet de bedoeling is.

Beter is het om zo ontspannen mogelijk je bed in te stappen. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar zeker wel het proberen waard. Probeer een duidelijke avondroutine op te bouwen, zodat je lijf als het ware aan gaat voelen wanneer het tijd is om te gaan slapen. Voorspelbaarheid, dat is soms de beste manier. Ook zaken als een warm bad en op tijd de telefoon en tablet wegleggen zijn een goed idee.

Lukt het slapen toch niet? Dan kan een hulpmiddel een goede manier zijn om je gewoonte van wakker liggen te doorbreken. Natuurlijke slaapmiddelen hebben bij veel mensen de voorkeur, omdat hierbij minder snel afhankelijkheid optreedt dan bij reguliere medicijnen. Er zijn heel wat natuurlijke stoffen, gewoon uit de natuur, die je kunnen helpen de rust te vinden. Heb je eenmaal weer een gezond slaappatroon ontwikkeld, kan het zijn dat je langzaam af kunt gaan bouwen of zelfs stoppen, al kan dat natuurlijk per persoon verschillen.