Bewegen Gezondheid

Wat is nou belangrijker slaap of sporten?

Sneller in slaap vallen

Het is vroeg in de ochtend en de wekker gaat, je hebt je voorgenomen om wat vroeger op te staan zodat je kunt sporten. Maar je bent zo moe! Wat te doen? Toch jezelf je bed uit slepen om te sporten of juist luisteren naar je lichaam en nog wat extra rust pakken?

Tegenwoordig krijgen de meeste van ons te kort slaap, waar 7 tot 8 uur per nacht wordt aanbevolen redt niet iedereen dit. Terwijl slaap juist zo goed voor ons is: het helpt ons brein, brengt het risico op chronische ziektes naar beneden, het maakt je mentaal sterk en het is goed voor je immuunsysteem. Studies tonen ook aan dat te kort slaap leidt tot honger en trek. Ook is een goede nachtrust beter voor je sportregime.

Oké, we kunnen dus ’s ochtends lekker in ons bed blijven liggen…. helaas zo makkelijk komen we er niet mee weg. Want vroeg sporten betekent ook dat je het al gehad hebt, er komen geen onverwachte afspraken tussendoor (iemand een wijntje?) en je hoeft na een lange dag op het werk jezelf niet meer naar de sportschool te slepen. Ook leidt het sporten in de morgen tot een betere nachtrust. Onderzoekers concludeerden dat mensen die ’s ochtends om 7 uur gingen sporten beter sliepen dan mensen die om 13.00 uur of om 19.00 uur gingen sporten.

Om te bepalen of jij je slaap kunt opofferen voor een uurtje sporten zegt Nathatlie Dautovich van de Amerikaanse National Sleep Foundation het volgende:”Wanneer je gedurende dag moe bent, je moeilijk kunt concentreren of wanneer je het moeilijk vindt om wakker te worden dan is het belangrijk om eens goed naar je slaapritme te kijken”. Het besluit om wel of niet op te staan hangt af van hoeveel slaap je krijgt en of je de mogelijkheid hebt om op een andere moment te gaan sporten.

Je kunt jezelf de volgende vragen stellen:

  1. Ga ik uitslapen en mijn wekker later zetten?
  2. Kan ik vandaag op een ander moment sporten?
  3. Kan ik deze sportsessie inhalen op een andere dag van de week?

Wanneer je op alle drie de vragen “nee” antwoordt dan moet je gewoon je bed uitkomen en sporten. Maar wanneer jij je schema kunt aanpassen en je voelt je ontzettend moe, ga dan een andere keer sporten en rust uit.

Wanneer je constant in twijfel zit of je moet gaan sporten of dat je moet rusten dan gaat er iets niet goed. Probeer zowel rust als sporten in te plannen, ze zijn beiden even belangrijk. Probeer een aantal keer per week 30 minuten te sporten en probeer daarnaast eerder naar bed te gaan.

Laat een reactie achter