Relaties

De 5 grote verschillen tussen een goede een een slechte relatie

goede en slechte relaties

1 Het verleden kan niet worden gewist, maar je leert ermee om gaan
Veel mensen vertellen ons dat we het verleden los moeten laten of dat we het verleden achter ons moeten laten. En hoewel dit een mooi idee is, is dit hartstikke moeilijk. Want we kunnen ons verleden simpelweg niet vergeten of wissen en waarom zouden we? Het heeft ons hier gebracht. Alles wat we hebben doorgemaakt, of dit nou positief of negatief is, heeft ons gemaakt tot de persoon die we nu zijn. Mensen in gezonde relaties zijn hun ‘wonden’ uit het verleden niet zomaar vergeten, ze hebben wel geleerd dat hun bagage ze heeft gemaakt tot de persoon die ze nu zijn. Daarom hebben ze ook respect voor elkaars verleden en elkaars bagage weten geeft een relatie meer diepte.

2 Compromissen sluiten: Het is niet altijd 50/50
Soms is het 80/20 en dat is prima, zolang het maar niet blijvend is en de balans weer wordt hersteld. We hebben allemaal wel eens momenten dat onze partners afgeleid zijn door andere zaken. Maar in plaats van daarover te klagen, geven mensen in een gezonde relatie hun partner deze ruimte om zich op andere dingen te focussen. Dit kan een nieuwe baan zijn of een persoonlijk issue waar hij of zij mee zit. Zolang er eerlijk en open over wordt gepraat is het prima om wat meer te geven dan de ander. Het is niet oké als dit een routine wordt, want het is niet gezond als de ene partner steeds maar meer geeft dan de ander.

->9 dingen die gelukkige stellen niet doen

3 Eerlijkheid is één van de belangrijkste dingen
Vertellen waar je naar toe gaat, met wie en hoe laat je ongeveer verwacht thuis te zijn of dat je geen idee hebt hoe laat het wordt. Eerlijk zijn over het feit dat je nog even met die collega wat bent gaan drinken. En als je het gevoel hebt dat je er niet eerlijk over kan zijn, dan betekent dit 9/10 keer dat je het beter niet kunt doen omdat het je al geen goed gevoel geeft.

4 Stilte is dodelijk
Communicatie is belangrijk. En communicatie is elke dag belangrijk. Negeer elkaar nooit, ook niet als je boos op elkaar bent. Want elkaar negeren is een gevaarlijk trend, het verpest relaties. Dingen in het leven worden nu eenmaal niet opgelost als jij boos in een hoek gaat staan met je armen over elkaar. Natuurlijk heb je wel eens ruzie met je partner en dat is echt niet leuk, maar blijf praten. Zeg wat er aan de hand is, waarom we overstuur zijn of waarom je je gekwetst voelt. We moeten bereid zijn om te blijven praten om zo dingen op te lossen. Dus stop de stilte en praat!

->9 kenmerken van emotioneel misbruik in een relatie

5 Wees een team, maar blijf zelf dingen ondernemen
Mensen in gezonde relaties zijn enorm blij met hun relatie, maar ze weten ook dat ze het -hoe pijnlijk dit ook zijn zijn- zonder de ander zouden redden als dit moet. Er zijn zo veel mensen die hun vrienden laten vallen op het moment dat ze een relatie krijgen, die hun hobby’s opgeven en het moment dat hun relatie dan om wat voor reden dan ook eindigt vallen ze in een zwart gat. In een gezonde relatie ben je een team, maar heb je ook je eigen doelen, passies en interesses.

Maar één van de belangrijkste dingen van een gezonde relatie is dat het draait om wederzijds respect en liefde. Respect en liefde voor jezelf, voor de ander en voor de relatie. Gezond betekent niet dat een relatie geen problemen kent, maar in gezonde relaties worden deze problemen opgelost en blijft de liefde en het respect de boventoon voeren.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

Elephantjournal.com