Relaties

9 kenmerken van emotioneel misbruik in een relatie

8 signalen van emotioneel misbruik in een relatie

Emotioneel misbruik is vaak heel subtiel en valt niet altijd direct op. Dit soort misbruik kan er voor zorgen dat je je niet helemaal op je gemak voelt in een relatie. Vaak schamen mensen zich, dit omdat ze denken dat zij ook gedeeltelijk schuldig zijn en dat ze denken dat ze het verdienen om op deze manier behandel te worden.

Onderschat dit gedrag niet want het kan heel schadelijk zijn. We denken vaak dat onze partner het beste met ons voor heeft, maar pas op; als jij je partner altijd over je heen laat lopen en je laat vernederen ben je misschien al een slachtoffer van emotioneel misbruik.

Na verloop van tijd kun je hier zeer ongelukkig door worden, aan jezelf gaan twijfelen en misschien zelfs depressief worden.

Het is dus zeer belangrijk dat je in een vroeg stadium de signalen herkent en zo snel mogelijk een einde maakt aan die relatie. Een relatie is iets waar je namelijk beide van moet groeien en genieten en niet iets waar je aan ten onder moet gaan. Hieronder vind je 9 mogelijke signalen van emotioneel misbruik:

1. Hij (of zij) haalt je constant naar beneden
Je partner hecht geen waarde aan jouw mening en ideeën. Hij vindt jouw dromen en doelen zelfs niet belangrijk. Hij beledigt je in privésituaties en zelfs waar andere mensen bij zijn. En als je aangeeft dat je daar heel verdrietig van wordt doet hij net of het allemaal een grapje was of zegt hij dat hij deze dingen zegt omdat hij zoveel van jou houdt.

2. Hij probeert alles te bepalen
Je partner probeert elk aspect van je leven te bepalen. Hij probeert te bepalen wat jij doet in je sociale leven en wat je doet met je carrière. Hij probeert zelfs te bepalen hoe vaak jij je vrienden mag zien. Hij ziet jou meer als een verlengstuk van hemzelf dan als een onafhankelijke vrouw met een eigen mening en eigen ideeën.

3. Je doet altijd alles fout
Je voelt je altijd alsof je iets fout hebt gedaan. Je partner lijkt er wel van te genieten om jouw fouten te benadrukken. Zelfs wanneer je niks fout hebt gedaan word je alsnog door hem behandeld alsof je wel iets fout hebt gedaan. Dit is een duidelijk kenmerk van emotioneel misbruik. Hij doet net alsof hij boven je staat zodat hij macht over je kan uitoefenen

4. Hij vestigt altijd de aandacht op op je tekortkomingen
Je partner zou eigenlijk gewoon van je moeten houden om wie je bent. Maar in plaats van de onvoorwaardelijke liefde tonen benadrukt hij liever je “tekortkomingen” in je uiterlijk en je persoonlijkheid. Hij doet dit om je eigenwaarde naar beneden te halen. Je gaat zo denken dat je geluk hebt dat je überhaupt met hem een relatie mag hebben.

5. Je krijgt overal de schuld van
Iedereen maakt wel eens een fout, maar jij krijgt werkelijk overal de schuld van. Zelf van de fouten die je partner zelf maakt. Het lijkt wel alsof jij je elke dag aan het verontschuldigen bent, maar tegelijkertijd kan je je eigen niet herinneren wanneer hij zich voor het laatst heeft verontschuldigd.

6. Hij heeft geen respect voor jouw grenzen
Hij checkt stiekem je telefoonberichten en gaat ongevraagd door al je lades en privé spulletjes om zeker te weten dat hij werkelijk alles van je weet. Een ander voorbeeld is dat hij totaal geen waarde hecht aan jouw overtuigingen. Als je liever geen vlees eet zal hij juist proberen om je op andere gedachten te brengen. Jouw grenzen interesseren hem eigenlijk totaal niet.

7. Hij probeert je te manipuleren
Om ervoor te zorgen dat jij doet wat hij wil zal hij eerder geneigd zijn om een ruzie te beginnen of zelfs te dreigen met het beëindigen van de relatie. Dit zal resulteren in het feit dat jij vaak akkoord gaat met dingen waar jij het helemaal niet mee eens bent. Enkel en alleen maar om een ruzie te voorkomen.

8. Zijn liefde kent grenzen
Hij houdt eigenlijk alleen van je als je precies doet wat hij wil. Doe je dit niet dan kan de relatie zomaar door hem worden beëindigd. Dit betekent vaak ook dat je je voordoet als iemand die je eigenlijk helemaal niet bent.

9. Hij voelt zich vaak het slachtoffer
Hij start alle ruzies en argumenten maar zal achteraf vrijwel altijd de slachtofferrol aannemen. Hij claimt naderhand dat jij juist degene was die deze ruzie veroorzaakt hebt door je houding en je gedrag. Daarbij ziet je partner alles als een aanval.

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je partner je zo behandelt. Misschien is hij in het verleden zelf niet goed behandeld, heeft hij een mentale stoornis of misschien is er geen aanwijsbare reden voor. Je bent met je partner omdat je van hem houdt, maar onthoud dat jij zijn emotionele problemen niet kunt oplossen en dat jij niet het slachtoffer mag worden van zijn gedrag. Het kan heel moeilijk zijn om te herstellen van zo’n heftige relatie, maar jij verdient het om gelukkig te zijn.

Gerelateerd: Waarom hooggevoelige mensen vaak narcisten aantrekken

PS. Volg jij Herhealth.nl al op Instagram? @herhealth.nl