Geluk

De woorden die je uitspreekt hebben een groot effect op je brein

De woorden die je uitspreekt hebben een groot effect op je brein

Geloof je in de kracht van woorden? En heb je er ooit over nagedacht dat de woorden die je uitspreekt, een flink effect kunnen hebben op je eigen brein? Er zijn wetenschappers die geloven dat de woorden die je uitspreekt, invloed hebben op je hersenen. Zo zijn ze erachter gekomen dat woorden zelfs de structuur van je hersenen kunnen veranderen.

Neurowetenschapper Dr. Andrew Newberg schreef samen met communicatie-expert Mark Robert Waldman het boek Words can change your brain. Hierin zeggen ze: “Een woord heeft de kracht om de genen die fysieke en emotionele stress reguleren, te beïnvloeden.”

Als je positieve en liefdevolle woorden gebruikt, dan kun je je hersenen dus een bepaalde vorm geven. Je kunt er zelfs voor zorgen dat je hersenen op een andere manier gaan werken. Het gebruik van voornamelijk positieve woorden, kan je uiteindelijk gemotiveerder maken. Maar het zorgt er ook voor dat jij je uiteindelijk beter gaat voelen.

Negatieve woorden
Als je juist vooral gebruik maakt van negatieve woorden en bijvoorbeeld veel scheld, dan zorg je ervoor dat je brein flink wat stress te verduren heeft. Daarbij komen ook hormonen vrij door die negatieve woorden, die samen met de stress doen voorkomen dat je brein normaal en logisch blijft werken. Door negatieve of boze woorden te gebruiken, zend je als het ware waarschuwingsberichten uit naar je brein. Daarbij raak je juist gedemotiveerd en ontstaat er een opgejaagd gevoel.

Ook interessant: 6 manieren om je volgens de wetenschap minder gestrest te voelen

Wees positief
Door juist positieve woorden te gebruiken, zorg je ervoor dat jij jezelf en de wereld om je heen als veel mooier gaat zien. Dat zorgt ervoor dat je altijd het goede in iemand anders kunt zien, zelfs als anderen dat misschien niet kunnen. Andersom betekent dit dat wanneer je juist alleen maar negatieve woorden gebruikt, je altijd zult twijfelen aan jezelf en aan anderen.

Dus als jij nu op een punt in je leven staat waarbij je niet helemaal tevreden bent over jezelf, kan het een idee zijn om te beginnen met het gebruiken van positieve en liefdevolle woorden. Grote kans dat je je langzamerhand een stuk beter en positiever gaat voelen!

Bron: The Power of Silence