Introvert

6 redenen waarom schrijven zo goed is voor introverte personen

6 redenen waarom schrijven zo goed is voor introverte personen

Door te schrijven, kun je letterlijk de gedachten uit je hoofd op papier zetten. En dat kan soms heel fijn zijn. Zo hoef jij er niet meer mee rond te blijven lopen en kun je je gedachten later nog eens rustig terug lezen. Maar schrijven is ook heel fijn om je fantasie juist even te laten gaan en om verhalen te bedenken.

Lang niet iedereen vindt schrijven zo gemakkelijk. Bij de een gaat het vrijwel automatisch, terwijl een ander lang aan het zoeken is naar de juiste woorden. Toch is het voor iedereen goed om zo nu en dan eens iets op papier te zetten, vooral voor de introverten. Daarom: 6 redenen waarom schrijven zo goed is voor een introvert.

1 Schrijf om jezelf te verliezen
Vooral voor introverten en hoog sensitieve personen (HSP) kan dit goed zijn. Zij kunnen soms zo overweldigend raken van alles wat er om hen heen gebeurt, dat het juist goed is zichzelf soms even te verliezen in hun eigen hoofd. Schrijven kan als een ontsnapping voelen.

2 Schrijf om jezelf beter te begrijpen
Hoewel schrijven vaak gaat over ontdekkingen van de wereld om ons heen, is het ook een ontdekking naar onszelf. Een introvert persoon kan zich snel druk maken om wat er in het hoofd van een ander afspeelt, inclusief die van henzelf. Door dingen op te schrijven, of dit nou een verhaal is of gewoon een gedachtegang, ontdek je sneller wat er in jouw hoofd afspeelt. Schrijf wanneer je je verveelt, je wel een opbeuring kunt gebruiken of misschien juist wat motivatie.

3 Schrijf om anderen beter te begrijpen
Door te schrijven ontwikkel je empathie, en dat zorgt ervoor dat je anderen een stuk sneller en beter gaat leren begrijpen. Wanneer je ervaringen en eigenschappen van verschillende mensen in je verhalen verwerkt, zeg je eigenlijk: ik zie je, ik begrijp je en ik accepteer je.

4 Schrijf om te delen
Heb je ooit wel eens kippenvel gekregen door het lezen van een verhaal, simpelweg omdat je jezelf hierin herkende? Dat je het gevoel kreeg dat er iemand zoals jou is, die weet wat jij denkt of voelt. Waardoor jij jezelf misschien alleen maar beter bent gaan begrijpen? Het delen van jouw verhalen is een mooie manier om anderen aan het denken te zetten. Misschien zijn er nog veel meer mensen die zich ook in jouw verhaal herkennen. Of dit nou echt over jouw leven gaat, of dat het een verzonnen verhaal is.

5 Schrijf om te leren
Schrijven is een leerproces. Als je schrijft, heb je de kans om na te denken, reflecteren en om te groeien. Daarnaast is het ook heel leuk en innovatief. Het is spannend om zelf iets te maken. En ja, schrijven kan ontzettend moeilijk zijn. Maar dat zorgt wel voor wat uitdaging. Je dwingt jezelf om iets authentieks te maken en ook daar leer je uiteindelijk een hoop van.

6 Schrijf om een verschil te maken
Woorden kunnen heel krachtig zijn. Ze laten je voelen, genezen en kunnen je pijn doen. Woorden kunnen inspireren, zorgen voor actie en een verschil maken. En ze kunnen de wereld een beetje beter maken. Schrijf waar jij je goed bij voelt en je zult zien dat je er alleen maar beter in gaat worden.

Introvert, dear