Gezondheid

Direct reageren op appjes en mail doet je uiteindelijk meer kwaad dan goed

Direct reageren op appjes en mail doet je uiteindelijk meer kwaad dan goed

In deze tijd waarin we altijd bereikbaar zijn denken mensen dat we altijd binnen een paar uur moeten reageren op appjes, mail, FB en Instagram reacties etc. Maar altijd bereikbaar zijn is mega uitputtend en het steelt je tijd en je focus.

Altijd bereikbaar zijn steelt je focus
Telefoons zijn er om ons leven makkelijker te maken. Je kunt de weg vinden, ermee bellen, rekeningen betalen, eten bestellen etc. Toch gebruiken we de telefoon niet alleen als wij dit willen, we reageren de meeste tijd vooral op onze telefoon. Jouw mobiele telefoon garandeert geen ongelimiteerde onmiddellijke toegang tot jou. Onthoud dat. Je telefoon is er voor jouw gemak en verder niet.

Leg je telefoon in een andere kamer of in een lade als je ergens mee bezig bent. En kun je ’s ochtends 15 minuten eerst dingen voor jezelf doen (mediteren, yoga, douchen) voordat jij in je apps duikt voor nieuwe updates? Daarnaast voelt het heel goed om de notificaties op je telefoon uit te zetten.

Een goede tip is de 24 uurs tip: Behalve als iets super dringend kan bijna iedereen wel een dag wachten op jouw reactie. Extra bonus: je bent beter in staat om goede besluiten te nemen als je wat meer ruimte en tijd neemt. Zo voorkom je dat je jezelf te vol plant of dat je opeens taarten staat te bakken voor de babyshower van je achternicht.

->Onderzoek toont aan dat Instagram slecht is voor je gezondheid

Altijd bereikbaar zijn steelt je tijd
Als buitenaardse wezens naar onze planeet zouden komen dan zouden ze denken dat we stapelgek zijn, want de meesten van ons kunnen niet 30 minuten zonder ons schermpje te checken.

Je hebt een leven en wil er zijn voor de mensen waar je van houdt. Dus houd telefoons weg als je aan het eten bent met je familie. Maar ook tijdens een wandeling, kopje koffie of een meeting. Onthoud dat 1 op de 10.000 alerts dringend is (en dat die vaak niet eens direct een reactie nodig heeft). Je bent geen slecht persoon als je simpelweg niet reageert. De mensen om je heen zijn een stuk belangrijker dan reageren op alle appjes, mailtjes en alerts die je binnenkrijgt.

Altijd bereikbaar zijn steelt de rust in je hoofd
Hoeveel mailboxen heb jij op je telefoon staan? 1 van je werk,1 van je privémail, 1 van je Instagram, 1 van je Facebook? En dan hebben we het nog niet eens over what’s app of andere berichtjes. Altijd maar bezig zijn en altijd maar prikkels binnenkrijgen. Vind je het gek dat je nooit echt kunt relaxen?

Er is altijd wel iets te checken, maar je hoeft niet altijd te reageren. Je bent een mens, geen machine! Sommige dingen in het leven zijn belangrijk zoals focus, je tijd, je rust, je familie en vrienden. En je telefoon, sorry, hoort niet in dit rijtje thuis.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

->Onderzoekers vertellen hoe je kunt stoppen met het constant checken van je telefoon