Gezondheid

Onderzoek toont aan dat Instagram niet goed is voor onze mentale gezondheid

Onderzoek toont aan dat Instagram niet goed is voor onze mentale gezondheid

Hoe vaak per dag open jij Instagram? Even stories kijken, nieuwe foto’s checken en voor je het weet zijn en er zo weer 5 of 10 minuten voorbij. Het is ook lekker om Instagram te openen, het is toch een soort ‘gluren bij de buren’. De meeste mensen plaatsen hun mooiste foto’s foto’s van de mooiste momenten en zo krijgen we allemaal de verkeerde indruk van de levens van anderen. 

Ik moet zeggen dat ik er ook aan mee doe; hoewel ik zo eerlijk mogelijk probeer te zijn ga ik onze zoon ook niet huilend op Instagram zetten. Of bedenk ik het ook niet om even leuk een selfie te maken als hij me net heeft ondergespuugd/ geplast/ gepoept (vul maar in, gebeurt allemaal). Terwijl ik het wel leuk vindt om te delen als hij schattig lacht of er zo lief bij zit. 

En dit zorgt ervoor dat we Instagram allemaal (bewust of onbewust) tot een plek maken waar de realiteit er niet toe doet. Er wordt een fictieve wereld gecreëerd voor mensen die op zoek zijn naar ‘perfectie’. Ik volg ook een paar modellen of Insta-famous dames die ogenschijnlijk het perfecte leven leiden. Ze zijn mooi, fit, slank, vrolijk en komen op de mooiste plekken van de wereld.

Dankzij de drang om een zo perfect mogelijk plaatje van jezelf neer te zetten, zijn editing tools en apps ook populairder dan ooit. Tanden worden witter gemaakt, zachte buikjes worden strak getrokken en oneffenheden worden weggevaagd, bye bye realiteit en welkom fictie.

In 2017 deed de RSPH een onderzoek onder 14 to 24 jarigen en vroeg ze over de gevoelens die zij krijgen door onder andere Instagram. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat Instagram specifiek hoog scoorde op de effecten die het had op de mentale gezondheid en het lichaamsbeeld van deze jongeren. 

Continu scrollen zonder veel interactie met andere mensen in een huishouden kan leiden tot een serieus effect op iemand’s welzijn. Mensen die Instagram veel gebruiken kunnen een ongezond lichaamsbeeld ontwikkelen en kunnen een groter gevoel van eenzaamheid ervaren. 

Instagram heeft dus wel degelijk impact op hoe we ons voelen, het is niet goed voor onze eigenwaarde, ons lichaamsbeeld en onze mentale gezondheid. Social media lijkt ons dichter bij elkaar te brengen maar uiteindelijk creëert het juist een afstand tussen jezelf en je vrienden en familie. En dat is eigenlijk het laatste wat we willen. Dus beperk je Instagram gebruik of gooi die app van je telefoon en gebruik je telefoon om weer eens een de mensen van wie je houdt te bellen of, nog beter, even een kopje koffie bij ze te halen.. veel leuker en gezonder!