Relaties

5 Mentale blokkades die je seksleven geen goed doen

5 Mentale blokkades die je seksleven geen goed doen

Amy Jo Goodard is seksuologe en merkt dat vrouwen vaak 5 mentale blokkades hebben waardoor zij ontmoedigd worden om over hun seksuele verlangens te praten. Maar wanneer zij deze obstakels overwinnen dan reikt de beloning verder dan alleen de slaapkamer. Want de mogelijkheid om een open gesprek te voeren met je partner over wat jou plezier geeft (en wat niet), geeft zelfvertrouwen en zorgt voor een diepere intimiteit met je partner.

Onderstaand vind je de 5 meest voorkomende mentale blokkades die je seksleven geen goed doen:

1 Je bent bang om veroordeeld te worden
Deze angst houdt veel vrouwen tegen om zich uit te spreken. En dit wordt verergerd omdat je niet weet hoe andere mensen seks hebben of denken over seks. Het is makkelijk om aan te nemen dat jij niet “normaal” bent. Dus veroordeel jij jezelf en ben je bang dat je partner dit ook zal doen. Met als resultaat: Je gaat nadenken over jouw verlangens en besluit uiteindelijk dat ze het niet waard zijn om ze hardop noemen.

Probeer dit eens:
Beeld je in hoe het zou zijn als je niet bang was om veroordeeld te worden. Maak een lijst van wat je zou doen en hoe jij je zou voelen als jij jouw seksuele instincten zou volgen. Soms is het genoeg om tegen je partner te zeggen: “Ik wil je wat vragen over ons seksleven en ik ben bang voor jouw reactie, maar ik wil graag eerlijker tegen elkaar zijn.” Kijk dan eens hoe jouw partner reageert. Met de juiste persoon kan een beetje kwetsbaarheid leiden naar meer intimiteit en een beter seksleven.

2 Je bent onzeker
Wanneer het op seksualiteit aankomt kan onzekerheid een enorme last zijn. Misschien ben je bang dat jouw partner niet blij wordt van jouw verzoek. Of je denkt dat jij jouw verlangens niet verdient. Misschien ben je bang omdat je denkt dat je niet kan geven wat jouw partner verlangt. Mensen hebben allerlei onzekerheden en zorgen over hun seksleven. Ze willen hun partner niet verliezen maar ze zijn bang dat ze verschillend over seks denken.

Probeer dit eens:
Probeer erachter te komen of jij zelf onzeker bent of dat jij je onzeker in je relatie voelt. Wanneer het om jou gaat dan heb je wat werk te doen zodat jij jouw onzekerheid niet op je partner projecteert. Wanneer je onzekerheid voortkomt uit je relatie denk dan eens na over de mogelijkheden: Is er een echte bedreiging? Of zit het meer in je hoofd? Misschien heeft je relatie wat extra’s nodig of misschien heb je gewoon wat meer bevestiging van je partner nodig.

3 Je weet zelf niet zo goed wat je wilt
Veel vrouwen weten niet wat voor seksuele mogelijkheden er zijn. Hoe kun je verlangens en verzoeken hebben als je niet weet wat er mogelijk is? Maar het probleem is dat wanneer je helemaal niet over je verlangens praat je vast kunt komen te zitten en verward en ontevreden kunt blijven.

Probeer dit eens:
Lees eens een erotisch boek of kijk een erotische film. Vraag je vrienden over wat zij fijn vinden en waar zij van genieten. Google eens voor een workshop om je seksualiteit te ontdekken. Of kijk eens rond op de Sex Shop om inspiratie op te doen voor leuke speeltjes of andere attributen. Probeer op avontuur te gaan en de mogelijkheden die je hebt te ontplooien.

4 Je bent bang voor afwijzing
Een van de meest voorkomende redenen voor vrouwen om zich niet uit te spreken is de angst voor afwijzing. Veel vrouwen zijn ontzettend bang voor het woordje “nee”. Want “nee” voelt aan als een afwijzing. Je kunt jouw angst zelfs projecteren op je partner, door aan te nemen dat jouw feedback of instructies je partner zullen kwetsen.

Probeer dit eens:
Stop om “nee” zo persoonlijk te nemen. Er zijn zo veel redenen waarom mensen nee zeggen die niets met jou te maken hebben. Meestal is “nee” gewoon een vorm van zelfverzorging. Die persoon stelt op dat moment een grens omdat hij of zij dat, op dat moment, nodig heeft. Te leren om “nee” te horen en onszelf niet gekwetst te voelen is een vaardigheid die we allemaal zouden moeten leren. Want als jij je jouw leven lang verbergt voor afwijzing dan krijg je nooit wat je echt wilt.

5 Je doet wat je denkt dat je moet doen
Als maatschappij hebben we een bepaalde manier om naar seks en seksueel plezier te kijken. Het idee bestaat dat het werkelijk hebben van seks het belangrijkste is. Een vrouw komt vaak tijdens het voorspel klaar en een man tijdens de daad zelf. We streven naar het krijgen van orgasme’s (die veel vrouwen nooit krijgen).

Probeer dit eens:
Probeer samen met je partner “de daad” zelf niet centraal te stellen. Praat met elkaar over meer creatieve manieren om van elkaar te genieten. Samen kun je op deze manier verschillende dingen uitproberen. Je partner is je waarschijnlijk dankbaar dat je stoer genoeg bent om hier over te beginnen.

PS. Volg jij Herhealth.nl al op Instagram? @herhealth.nl

www.health.com