Gezondheid Kinderen

6 redenen waarom het zo belangrijk is dat kinderen buiten spelen

6 redenen waarom het zo belangrijk is dat kinderen buiten spelen

Er is iets heel simpels wat je kunt doen om in de toekomst de kans op succes en gezondheid van je kind te vergroten, namelijk ervoor zorgen dat je kind veel buiten speelt.  Op verschillende manieren is de kindertijd van deze generatie weer anders dan die van de vorige generatie, maar één van de grootste verschillen is de tijd die kinderen buiten doorbrengen. Want er wordt veel minder buiten gespeeld. Dat is zonde want het is belangrijk dat kinderen veel buiten spelen. Hieronder vind je 6 cruciale redenen dat het zo belangrijk is voor kinderen om veel buiten te zijn:

1 Beweging
Kinderen zouden elke dag minstens een dag actief moeten zijn. Door ze naar buiten te sturen, vooral met iets te doen zoals een bal, fiets of skeelers voor een kind of rolschaatsen voor een kind, moedig je ze aan om actief te spelen. En actief buiten spelen is de beste beweging die kinderen kunnen krijgen. 

2 Zonlicht
Onze lichamen hebben zon nodig. We weten dat te veel zon en vooral verbranden ervoor kan zorgen dat je het risico op huidkanker vergroot, maar onze lichamen hebben wel zon nodig. We hebben zonlicht nodig om vitamine D aan te maken. Vitamine D speelt een grote rol in verschillende processen in ons lichaam. Van het krijgen van sterke botten tot de ontwikkeling van het immuunsysteem. Onze lichamen doen het het best als we elke dag zonlicht krijgen. 

3 Uitvoerende functies
Uitvoerende functies zijn het deel van de hersenen die ons de vaardigheden geven die ons helpen om te plannen, prioriteiten te stellen, problemen om te lossen, te onderhandelen en te multitasken. Deze vaardigheden zijn belangrijke elementen voor succes. Creativiteit en het gebruik van onze fantasie valt hier ook onder. Dit zijn vaardigheden die moeten worden aangeleerd en om dit te kunnen leren hebben kinderen ongestructureerde tijd buiten nodig. Ze moeten alleen zijn met andere kinderen om zelf spelletjes te verzinnen, dingen te bedenken en zichzelf te vermaken. 

4 Risico’s nemen
Kinderen moeten soms risico’s nemen. Dit maakt ons, als ouders, nerveus want we willen dat onze kinderen veilig zijn. Maar als we ze altijd in een bubbel houden en we ze nooit risico’s laten nemen dan weten ze niet waar ze toe in staat zijn. En ze missen hierdoor misschien het vertrouwen en de moed om met de risico’s van het leven om te gaan. Ja je kunt je arm breken als je in een boom klimt, ja je kunt je klein voelen als je nieuwe vrienden probeert te maken en je afgewezen wordt. Maar dat betekent niet dat je het niet moet proberen. De lessen die we leren door mislukking zijn net zo belangrijk als de lessen die we leren door succes.

5 Sociale vaardigheden
Kinderen moeten leren hoe ze samen moeten werken. Ze moeten leren hoe ze vrienden moeten maken, hoe ze moeten delen en samenwerken, hoe ze andere mensen moeten behandelen. Als ze alleen in een gestructureerde setting samen zijn zoals op school of tijdens sport, kunnen ze nooit alles leren wat ze moeten leren. 

6 Waarderen van de natuur
De wereld verandert snel en dat is niet altijd goed. Als een kind opgroeit zonder ooit in de bossen te wandelen, in de modder te spelen, dieren in de natuur te zien, in de zee of een meer te spelen zullen ze nooit begrijpen wat er op het spel staat en wat er misschien verloren gaat. De toekomst van onze  planeet is afhankelijk van onze kinderen, daarom is het zo belangrijk dat ze onze natuur leren te waarderen. 

Bron: Harvard University