Introvert

Waarom introverte mensen moeite hebben om hun gedachtes om te zetten naar woorden

Waarom introverte mensen vaak niet uit hun woorden kunnen komen

Een collega duikt plots naast je op en stelt je een vraag. Haar ogen en haar toon geven aan dat ze direct een antwoord verlangt. Haar vraag is makkelijk, maar jouw brein lijkt wel verlamd. Je begint een zin en stopt weer, je twijfelt. Je zegt woorden die in de buurt komen van wat je bedoelt, maar toch weer niet echt. Je collega, extravert en altijd in staat om zichzelf goed te verwoorden, kijkt je aan met een blik van: kom op, zeg gewoon wat je bedoelt! Pffft als je hersenen nou even mee zouden werken…

Komt dit je bekend voor? Je bent niet de enige; niet de juiste woorden kunnen vinden, vooral niet onder druk is iets wat veel voor komt onder introverte mensen.

Wanneer introverte mensen zich uitspreken hebben ze moeite om de juiste woorden te vinden. Tijdens sociale aangelegenheden kan dit betekenen dat je moeite kunt hebben om snel pratende extraverte mensen bij te houden. Op het werk kunnen we erin falen om support van collega’s te krijgen wanneer we een idee opperen omdat het over kan komen alsof we niet weten waar wet het over hebben, terwijl we dit heel goed weten! In de klas betekent het dat jij je hand misschien niet opsteekt omdat je weet hoe lastig het is om je gedachtes om te zetten naar woorden terwijl je klasgenoten naar je staren.

Maar niet uit je woorden kunnen komen heeft meerdere redenen. Één van de redenen is dat introverte mensen informatie diep verwerken. We kauwen echt op ideeën en bekijken ze in ons hoofd vanuit elke hoek. Introverte mensen denken niet hardop, zoals extraverte mensen wel vaak doen.

Een andere reden heeft te maken met het lange termijn geheugen en het korte termijn geheugen. We zijn ons vaak niet bewust van de informatie wat wordt bewaard in ons lange termijn geheugen. Een deel van deze informatie is vrij makkelijk te benaderen andere informatie is wat moeilijker op te halen. Het tegenovergestelde van je korte termijn geheugen, wat vrij gelimiteerd is. Want het is makkelijk om daar informatie uit op te halen, maar we bewaren hier informatie niet zo lang in. Wel kunnen we informatie uit ons korte termijn geheugen verplaatsen naar ons lange termijn geheugen.

Introverte mensen schijnen liever hun lange dan hun korte termijn geheugen te gebruiken. En, zoals de naam al zegt, kan het langer duren om hier informatie uit op te halen. Informatie uit je lange termijn geheugen ophalen kan een langzaam en complex proces zijn. En dit zorgt ervoor dat we dichtslaan tijdens het spreken. En als je daarnaast ook nog een klein beetje nerveus bent wanneer je spreekt, dan wordt het nog lastiger om de juiste woorden te vinden. Niet iedereen die introvert is, is ook verlegen maar het komt vaak voor dat introverte mensen wat nerveus zijn tijdens sociale aangelegenheden.

Het is voor introverte mensen vaak makkelijker om zichzelf te uiten in geschreven woorden. Vaak prefereren introverte mensen berichtjes of mailtjes in plaats van telefoon- of persoonlijke gesprekken. Geschreven woorden gebruiken een andere weg in onze hersenen dan gesproken woorden, waardoor dit vaak veel vloeiender gaat.

Wat kun je nou doen wanneer je hersenen niet mee willen werken?
Wanneer je er moeite mee hebt om de juiste woorden te vinden of om bepaalde informatie snel op te roepen dan kun je onderstaande proberen:

  • Word even stil en ontspan.
  • Geef jezelf toestemming om even niets te zeggen. Laat je niet opjagen door de ander.
  • Geef jezelf wat tijd door te zeggen: Laat me hier even over nadenken.
  • Laat je gedachtes de vrije loop en zie waar het heengaat. De ene gedachte kan leiden tot de andere en één van deze gedachtes heeft misschien de sleutel tot het vinden van de juiste woorden die je nodig hebt uit je lange termijn geheugen.

En als het toch niet lukt, schaam je niet! Je brein doet wat het doet – even pauzeren en reflecteren. En je kunt altijd zeggen dat je er later op terugkomt en een mailtje stuurt naar die persoon. Zo heb je alle tijd om je woorden goed te formuleren.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

Bron Introvertdear.com Foto Camilleovertherainbow.com