Geluk

Jij bent niet verantwoordelijk voor de emoties van anderen

Jij bent niet verantwoordelijk voor de emoties van een ander

Jij bent niet verantwoordelijke voor de emoties van anderen. En anderen zijn niet verantwoordelijk voor die van jou. Ik heb pas recent geleerd dat er kracht in kwetsbaarheid en moed in eerlijkheid zit.

Je kunt niet veranderen hoe iemand zich voelt. Je kunt zijn emoties misschien beïnvloeden, maar uiteindelijk beslist de ander over zijn eigen emoties en gedrag.

Ik heb lang geworsteld voordat ik me dit realiseerde. Het duurde even en het was lastig om een overtuiging die ik al mijn hele leven had te veranderen. Ik geloofde dat de emoties van andere mensen mijn verantwoordelijkheid waren. Alsof de wereld om mij draaide.. Ik deed iets verkeerd. Ik was niet genoeg. Ik moest harder mijn best doen, meer liefde geven. Ik had het mis.

Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen emoties en zij zijn de enige die verantwoordelijk zijn voor hun emoties. Net zoals wij als enige verantwoordelijk zijn voor onze acties. We kunnen niet verwachten dat wij de manier waarop iemand zich voelt kunnen veranderen. De enige persoon die dat kan doen, is hij of zij zelf.

Dit was een enorme openbaring voor mij.

Mensen kiezen ervoor om te handelen en te voelen gebaseerd op hun persoonlijkheid, stemming, educatie en familie. Er zijn vele factoren die eraan meedragen over hoe iemand zich voelt en gedraagt, maar jij bent er niet verantwoordelijk voor.

Hetzelfde geldt de andersom. Jij en alleen jij bent verantwoordelijk voor jouw emoties. Niemand gaat jou gelukkig maken. Jij kiest ervoor om gelukkig te zijn. Het is een keuze en die kan niet worden gemaakt door andere mensen, alleen door jezelf.

Je kunt de emoties of gedachtes van iemand anders niet jouw verantwoordelijkheid maken. Zij kiezen voor hun gedachtes en emoties. Het enige wat je kunt doen is ze beïnvloeden, maar dan nog zal de ander jouw daden interpreteren zoals hij of zij dat wilt.

Toen ik dit begreep zag ik mijn relaties ook in een ander licht. Want wat ik ook zeg of doe, ik kan niet veranderen hoe iemand zich voelt of wat iemand doet. Hun besluit is die van hen.

We hebben zelf de macht om te kiezen hoe wij reageren op bepaalde situaties. Ons gedrag en onze emoties zijn onze verantwoordelijkheid. Elke emotie mag er zijn en niemand kan ons stom, lelijk of niet goed genoeg laten voelen. Wij zijn degenen die het toestaan dat iemand ons zo laat voelen. Jij bent de enige persoon die jou gelukkig kan maken. Jij moet ervoor kiezen en jij moet je realiseren dat jij er verantwoordelijk voor bent.

Alexandra Panait
Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

medium.com