Gezondheid

Overprikkeld en last van die irritante zenuwen? Zo kom je tot rust

Overprikkeld?

Een tijdje geleden was het weer eens zo ver. Ik had het te druk (mijn eigen schuld), was over mijn grenzen gegaan en ik voelde dat de zenuwen door mijn lichaam gierden. Vervolgens plaatste ik een foto op mijn Instastories met de vraag wie er ook wel eens last hadden van die irritante zenuwen omdat je te veel op je bordje hebt. En wauw, wat kreeg ik veel reacties: 90% van iedereen die had gereageerd op mijn poll herkende deze irritante zenuwen!

We staan dus met z’n allen onder enorm veel spanning, gaan over onze grenzen en ervaren zoveel druk dat we ons overprikkeld voelen en dat ons lijf ons letterlijk een signaal geeft (die irritante zenuwen): doe het rustiger aan! Ik kreeg ook een aantal reacties van sommige die volgers die zeiden dat deze zenuwen er gewoon bijhoren. Nou echt niet!!! Zenuwen en je overprikkeld voelen is niet normaal!!

Ook kreeg ik als reactie een van iemand een TED Talk opgestuurd over druk zijn (deze vind je onderaan dit artikel), dit is een super interessant filmpje en echt de moeite waard om even te kijken, misschien ook voor jou een eye-opener…

Maar omdat ik dus vind dat niemand zich overprikkeld moet voelen en dat die zenuwen die door je lijf gieren verschrikkelijk zijn heb ik wat tips voor je op een rijtje gezet om tot rust te komen en om je geest te kalmeren:

1 Neem even een sociale break
Natuurlijk is het gezellig om af te spreken met vrienden en ik weet ook wel dat dat etentje met die vriendin al een tijd stond. Maar het is niet erg om het nu af te zeggen. Je lijf geeft aan dat het te veel is, dat je over je grenzen gaat en toch ga jij gewoon door. Want hoe gezellig die sociale dingen ook zijn, het geeft je wel heel veel prikkels. Dus cancel je afspraken en neem rust. Niet leuk, maar soms moet je echt doen wat het beste voor jou is en mag je je vrienden afzeggen.

2 Wandelen
Kom ik weer met mijn wandelen :). Yep, klopt. Het is namelijk hartstikke goed voor je geest. Het is wetenschappelijk aangetoond dat wandelen in de natuur ervoor zorgt dat je tot rust komt. Neem die tijd voor jezelf en ga een stuk lopen, ik durf te wedden dat jij je daarna weer wat rustiger voelt.

3 Workout!
Zeg jij je vrienden of familie af en dan ga je wel sporten… hmmm kun je dat wel maken? Nee niets hmmm, dat kan prima! Je lichaam geeft aan dat je even pas op de plaats moet maken, aan jezelf moet denken en sporten hoort bij goed voor jezelf zorgen. Even lekker al die zenuwen eruit zweten, gelukshormonen aanmaken en naderhand voel jij je moe, kalm en voldaan!

4 Supplementen
Natuurlijk komt een gezonde voeding altijd op de eerste plaats, maar je kan ook wel eens een extraatje gebruiken, zeker bij stress. Heb jij bijvoorbeeld wel eens gehoord van Ashwagandha? De wortels en bladeren van deze plant worden al eeuwen gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde en het zorgt onder andere voor geestelijke ontspanning. Ashwagandha wordt om die reden door Orthica gebruikt. Orthica heeft namelijk een voedingssupplement ontwikkeld met daarin Ashwagandha en organisch gebonden magnesium: Magnesium Plus. De voordelen van magnesium ken je misschien al, maar het draagt onder andere bij aan een heldere geest en omdat Ashwagandha zorgt voor geestelijke ontspanning is Magnesium Plus de ideale combinatie voor als je in stresssituaties zit.

Ook kun je eens kijken naar  L-tryptofaan-400, dit is een supplement met het aminozuur tryptofaan, gecombineerd met vitamine B6 voor de gemoedstoestand. Op de site van Orthica kun je hun verkooppunten en meer informatie vinden.

Magnesium Plus met Ashwagandha en organisch gebonden magnesium

Een multi Energie supplement is ook fijn om je energie niveau te ondersteunen

5 Digitale detox
Als ik me zo zenuwachtig en overprikkeld voel neem ik het liefst een algehele detox, even een paar dagen helemaal niets. Maar we aangezien we allemaal verplichtingen hebben lukt dit helaas niet. Wel kun je een mini digitale detox doen. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je voor minimaal een week elke avond je telefoon om 9 uur weglegt. En niet alleen je telefoon, ook je tablet en laptop zijn verboden tot de volgende ochtend. Wat je dan moet doen? Nou gewoon lekker lezen, puzzelen, ouderwets tv kijken of een lang bad nemen. Ik ben heel nieuwsgierig of je het überhaupt één avond volhoudt…

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt en dat je de signalen van je lichaam serieus neemt. Ik ook ben benieuwd wat je van  de onderstaande TedTalk vindt (ik weet dat je druk bent, maar wel even de tijd nemen om het af te kijken hè ;)). Let me know op Facebook!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Orthica. Dit verandert niets aan mijn mening over dit product.