Geluk

Gelukkig zijn? Accepteer de dingen die er in je leven gebeuren

Gelukkig zijn? Accepteer de dingen die er in je leven gebeuren

Één van de belangrijkste vaardigheden die we hebben is onze wilskracht, onze discipline. Dit is in ieder geval wat ons wordt gezegd, maar dat is ook wat we om ons heen zien. De meeste van ons zouden niet zijn waar ze nu zijn door hun doorzettingsvermogen en harde werk of onze vaardigheid om de omstandigheden te veranderen. Hierdoor verwachten we ook dat de wereld op een bepaalde manier reageert op ons harde werken. Dat het doet wat wij willen. Dat dingen in meer mindere mate gaan zoals wij dit willen. Hierdoor kan het zijn dat het soms moeilijk is om te accepteren wanneer dingen totaal niet gaan zoals wij zou graag zouden willen. 

Want accepteren voelt zwak, wat zou je moeten doen? Gewoon dingen maar laten gaan? Nou soms wel ja. Soms kunnen we niets anders dan roeien met de riemen die we hebben. Er gebeuren nu eenmaal dingen in ons leven en daar kun je niets anders aan doen dan je er bij neerleggen. Mensen zullen op een bepaalde manier reageren, dingen zullen gebeuren, leuke en minder leuke dingen.. Maar niet alleen dat. Er zijn ook de kleine dingen: mensen die onbeleefd zijn, dingen die gezegd worden, slecht weer, etc.

Het enige wat je aan sommige van deze dingen kunt doen is ze niet proberen te verslaan met alle energie die je hebt. En daar komt het stukje acceptatie om de hoek kijken: je hoeft iets niet leuk te vinden om ermee te kunnen werken en om het in je voordeel te gebruiken, maar je moet het wel accepteren. Want soms is dat je enige optie. 

Als jij in een auto met vrienden zit en zij nemen onderweg alle verkeersopstoppingen en verkeersborden persoonlijk op dan zou je denken dat ze gek geworden zijn. Toch is dit iets wat we bijna allemaal doen. We worden boos op signalen en die dingen gewoon zo zijn. We zeggen: “Maar ik wil niet dat dit gebeurt, dat dit de waarheid is.” En misschien als we het stuur heel stevig en hard vastpakken dan zullen dingen veranderen. Of als ik heel hard schreeuw dan veranderen er dingen… Maar waarom? Waarom zouden dingen gaan zoals jij het graag wilt? Zo werkt de wereld nou eenmaal niet. Het is wat het is. Dingen gebeuren en soms je er niets aan doen. Accepteer het. De mensen in je leven doen wat ze doen. Accepteer ze en probeer ze te begrijpen. Dat is alles wat je kunt doen. 

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?