Ontspanning

Elektrische fiets kopen? Let op deze 4 zaken

Breng jij je kind(eren) altijd op de fiets naar school? Dan kost trappen je extra veel moeite als ze in een kinderzitje bij jou op de fiets zitten. Logisch, want je moet meer gewicht verplaatsen dan wanneer je er alleen op zit. Daarom wil je misschien een elektrische fiets kopen. Het grote aanbod maakt het er alleen niet makkelijk op om de juiste te vinden. Om je te helpen, hebben wij hier 4 zaken op een rijtje gezet om op te letten als je een elektrische fiets koopt.

1 Framemaat

Op het eerste gezicht lijken elektrische fietsen misschien veel op elkaar, maar toch zijn er ook verschillen. Zo heeft de ene fiets bijvoorbeeld een hogere framemaat dan de andere. Dit is iets om rekening mee te houden als je een elektrische fiets koopt. Je kunt de framemaat baseren op je lichaamslengte. In de volgende tabel zie je welke framemaat bij welke lichaamslengte hoort. 

LichaamslengteFramemaat
Vanaf 155 centimeter47 tot 50 centimeter
Vanaf 165 centimeter50 tot 52 centimeter 
Vanaf 170 centimeter52 tot 55 centimeter
Vanaf 175 centimeter55 tot 58 centimeter
Vanaf 180 centimeter58 tot 61 centimeter
Vanaf 185 centimeter61 tot 63 centimeter
Vanaf 190 centimeter63 tot 66 centimeter

2 Actieradius

Naast de framemaat is de actieradius ook een belangrijk aandachtspunt bij een elektrische fiets kopen. Hiermee wordt aangegeven hoe ver je met een volle accu kunt fietsen. De actieradius wordt vaak uitgedrukt in kilometers. Deze kan overigens beïnvloed worden door externe factoren, zoals het weer en het terrein waarop je fietst. Moet je bijvoorbeeld tegen de wind in fietsen? Dan daalt de actieradius, want er wordt meer van de accu gevraagd.

3 Positie van de motor

Naast de accu is de motor ook een belangrijk onderdeel van een elektrische fiets. Reden genoeg om hier ook naar te kijken als je het ons vraagt. Richt je vooral tot de positie van de motor. Deze kan in het voor- of achterwiel zitten, maar ook bij de trapas in het midden van het frame. Bij een elektrische fiets met middenmotor is het gewicht beter verdeeld over de fiets. Hierdoor ben je niet alleen beter in balans, maar voelt de ondersteuning ook natuurlijker.

Elektrische fietsen met een middenmotor zijn het populairst. Dit komt doordat ze de nodige voordelen met zich meebrengen ten opzichte van fietsen waarbij de motor in het voor- of achterwiel zit. Hier betaal je ook de prijs voor, want een elektrische fiets met middenmotor is doorgaans duurder.

4 Prijskaartje

Ondanks dat we het prijskaartje hier pas als laatste behandelen, kijken veel mensen er als eerste naar. Begrijpelijk, want een elektrische fiets moet wel binnen je budget passen. Zijn nieuw elektrische fietsen je te duur? Dan kun je een tweedehands elektrische fiets kopen. Doordat jij niet de eerste eigenaar bent van deze fiets, heeft hij een lager prijskaartje. Voordat een gebruikte e-bike naar een nieuwe eigenaar gaat, wordt deze overigens eerst uitvoerig gecontroleerd. Hierdoor mag je ervan uitgaan dat je een fiets van goede kwaliteit koopt.