Geluk

Als je alle ballen in de lucht probeert te houden is de kans groot dat je wat laat vallen

Als je alle ballen in de lucht probeert te houden is de kans groot dat je wat laat vallen
Avatar foto
Geschreven door Nanda Noorlander

Je probeert alle ballen in de lucht te houden. Want er zijn veel dingen die tegelijk spelen. Hoe zorg je dan voor balans in de verschillende rollen die je vervult? Je hebt verschillende rollen als ouder, werknemer of werkgever, partner, vriend of vriendin, baas van een hond of kat, ed. En bij al die verschillende rollen horen ook verschillende taken. Als die taken op sommige momenten samen vallen kun je last krijgen van rollenstress.

Je kinderen zitten te spelen in plaats van zich aan te kleden. Je hond moet nog uitgelaten worden en op dat moment belt een vriendin in tranen op met een nood situatie. En dat terwijl je eigenlijk bijna de deur uit moet om op tijd de kinderen weg te brengen naar school en naar je werk te gaan. Je partner is al de deur uit dus je staat er alleen voor.

Je voelt dat al deze taken gedaan moeten worden en voelt dat het lastig om al die ballen in de lucht te houden. Je voelt je opgejaagd omdat je op tijd op je werk wilt zijn, je voelt je schuldig omdat je weinig geduld hebt met je kinderen. Je hebt het gevoel te weinig tijd te hebben voor je vriendin en voelt je schuldig. Je voelt je schuldig naar je hond toe dat je het uitlaten afraffelt. Je partner, daar ben je ondertussen boos op, want ook al kan hij er niets aan doen, je staat er wel alleen voor en daar baal je van. Ruzie met iedereen ligt op de loer.

Hoe meer rollen je vervult, hoe groter de kans dat je last hebt van rollenstress. Want je wilt iedereen tevreden houden. Je wilt een leuke partner zijn, je wilt een goede moeder zijn, je wilt een betrouwbare medewerker of werkgever zijn en een goede baas voor je hond. Daarnaast wil je ook je huishouden op orde hebben en er zijn voor je vriendinnen.

Besef dat je niet in dienst staat van anderen. Je kunt anderen willen helpen of verzorgen, maar jij bepaalt zelf hoe hoog je de lat legt. Als je last hebt van rollenstress, ben jij degene die er last van heeft.

Er zijn altijd taken die je niet kunt laten. Baby’s kunnen hun eigen luier niet verschonen. Een hond kan zichzelf niet uitlaten (uitzonderingen daar gelaten ;-)) . De afwas doet zichzelf niet. Dat zijn taken waar je geen invloed op hebt, je kunt ze niet laten. Je kunt wel hulp van anderen vragen om deze taken gedaan te krijgen.

Weet dat je niet altijd elke rol voor 100% kan vervullen ook al wil je dat misschien wel. Soms zul je keuzes moeten maken op het moment dat er veel taken op het zelfde moment spelen.

In 4 stappen meer balans bij rollenstress

  1. Maak voor jezelf een lijst met al jouw rollen. Welke rollen vervul jij allemaal, als werknemer, vader of moeder, vriend of vriendin, partner, baas van huisdieren, huisman of vrouw, etc.;
  2. Zet ze in jouw volgorde van belangrijkheid. Voor de één zal kinderen hoog op het lijstje staan, voor een ander zijn of haar werk. Vaak geeft het maken van zo’n lijst al meer rust, je maakt tenslotte keuzes en dat schept duidelijkheid;
  3. 100% is niet reëel. Realiseer je dat het niet realistisch is om altijd elke rol voor 100% te kunnen voldoen;
  4. Denk aan je top 3. Op het moment van rollenstress: Vraag je af welke rollen op 1, 2, en 3 staan. Handel je daar ook naar? Of is het toch minder belangrijk dan je dacht?

Balans krijgen in de verschillende rollen die jij vervult zal je helpen om rollenstress te beperken. Op deze manier voel je je minder vaak schuldig, opgejaagd en overspoeld. Dat geeft meer rust waardoor je meer kunt genieten van de rollen die echt belangrijk voor je zijn.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out hebben aan meer rust en meer energie zodat ze weer kunnen genieten.)

Over de schrijver

Avatar foto

Nanda Noorlander

Ik begeleid mensen met een burn-out om weer te leven in plaats van te overleven. Door mijn N-Balans Methode ervaren ze snel en definitief meer rust en energie, waardoor ze zich beter voelen dan ooit. Ik heb toen ik begin twintig was een burn-out gehad en mijn herstel duurde lang. Ik heb de 30 jaar daarna me verdiept in deze materie om te zorgen dat ik mensen vlot en definitief uit hun burn-out kan helpen (door de kern aan te pakken), en heb daar ook veel klanten mee kunnen helpen. En zelf nooit meer een burn-out gehad.