Bewegen Gezondheid

Mindful wandelen, hoe doe je dat?

mindful wandelen

Bewegen is goed voor ons, meditatie is goed voor ons, dus waarom combineren we het niet? Als je de hele dag al op kantoor hebt gezeten dan is zittend mediteren soms niet heel aanlokkelijk. Wandelend mediteren of mindful wandelen is een oefening die je vraagt om je bewust (mindful) te zijn van je omgeving.

Deze oefening brengt je dichter bij de natuur en je lichaam. Het helpt ook je concentratievermogen te verbeteren, je bewuster te maken en in het nu te leven.

Starten:
Probeer om comfortabele kleding en schoenen te dragen.

Begin door stil te staan en je bewust te zijn van je lichaam en hoe je lichaam voelt. Voel het gewicht van je lichaam op de grond en voel hoe je hielen in je schoenen worden geduwd. Wees je bewust van alle kleine bewegingen die ervoor zorgen dat je in balans blijft en rechtop blijft staan.

Buig je knieën licht en voel hoe je heupen het centrum van je lichaam vormen. Adem een aantal keer diep in en uit door je buik en wees je bewust van het nu, het huidige moment.

Begin nu langzamer dan normaal te wandelen en houd een nauwelijks waarneembare buiging in de knieën. Wees je met elke stap die je neemt bewust van het hiel tot teen ritme wanneer je voet de grond raakt.

Adem normaal, probeer je longen diep te vullen met frisse lucht maar probeer je natuurlijke ademhalingsritme aan te houden. Sta je ogen toe om ze rustig te focussen op wat voor je ligt, net hoever jij het fijn vindt. Probeer je lichaam soepel en zacht te houden wanneer je beweegt en loop natuurlijk en makkelijk.

-> Waarom wandelen soms het beste is wat je voor jezelf kunt doen

Als je aandacht afgeleid wordt van de sensaties van het lopen en het ademen, sta dan stil bij deze gedachtes of gevoelens, accepteer ze en ga weer terug naar het het heden en naar je wandeling.

Blijf 5 tot 20 minuten mindful wandelen of langer als je dit prettig vindt.

Wanneer het tijd is om de meditatie te stoppen, sta jezelf dan toe om rustig stil te staan. Voel wederom hoe je stil staat terwijl je de grond onder je voeten voelt. Adem een aantal keer diep in en uit en kom langzaam terug uit de meditatie.

Chopra.com