Bewegen Gezond gewicht

Waarom wandelen soms het beste is wat je voor jezelf kunt doen

Wandelen is gezonder dan je denkt!
Logo Her Health
Geschreven door Redactie

Voor iedereen die mijn Instagram Account in de gaten houdt is het duidelijk dat ik een groot fan van wandelen ben. Toen ik enige tijd geleden merkte dat ik best wat was aankomen ondanks het feit dat ik regelmatig sport drong het tot me door dat ik vroeger veel meer in beweging was. Ik fietste naar mijn werk, ik vloog 1 of 2 keer per week binnen Europa voor mijn werk en aangezien vliegvelden tegenwoordig enorm groot zijn leverde dat me ook flink wat stappen per dag op.

Nu ik vooral een zittend (schrijvend) beroep heb, moet ik er naast mijn vaste sportmomenten goed op letten dat ik voldoende beweeg. Dat doe ik nu door dagelijks te wandelen. Mijn streven is 10.000 stappen per dag te zetten, helaas haal ik dat niet altijd maar ik kom aardig in de buurt en het is heerlijk! Tijdens een wandeling kan ik mijn hoofd leegmaken terwijl ik in de buitenlucht bent, ik kom er echt van tot rust.

Onderstaand vind je nog meer motivatie om ook regelmatig een flinke wandeling te maken:

  • Wandelen reguleert je bloedsuiker nadat je hebt gegeten en het verbetert je insulinegevoeligheid. Hierdoor heb je minder insuline en bloedsuiker pieken wat op de lange termijn goed is voor je gezondheid.
  • Wandelen vermindert het stresshormoon cortisol waardoor jij je beter voelt.
  • Wandelen is goed tegen een hoge bloeddruk. Het heeft effect op de cellen van je aderen waardoor je aderen minder stijf en relaxter worden. Dus eigenlijk zorgt wandelen ervoor dat je vaten meer relaxt zijn.
  • Wandelen stimuleert de zenuwen onder je voeten. Wat niet alleen goed voelt, maar ook nog eens goed voor je is.
  • Wandelen helpt je indirect om meer Vitamine D aan te maken, simpelweg omdat je meer tijd buiten spendeert.
  • Wandelen helpt je om extra vet te verbanden. Het is niet zo intensief als een uurtje in de sportschool, maar het zorgt er wel voor dat je metabolisme een boost krijgt.
  • Door wandelen komen er endorfines vrij, het gelukshormoon, dat is dus de reden waarom jij je na een goede wandeling zo goed voelt.

Kan een lange wandeling de sportschool vervangen?
De voordelen van de sportschool blijven langer. Want de voordelen van een flinke workout hebben wel 24 tot 48 uur na je sessie effect. Voorbeelden van deze voordelen zijn: hogere vetverbranding en verbeterde insulinegevoeligheid. Wandelen versterkt daarnaast niet in de zelfde mate je pezen, bindweefsels en gewrichtsbanden zoals een training in de sportschool. Maar als het je doel is om je spieren te bewegen, om je insulinegevoeligheid te verbeteren, om je bloedsuiker te reguleren en om endorfine vrij te laten komen dan kan een goede wandeling heel veel voor je doen! En als je het niet redt om naar de sportschool te gaan dan is wandelen sowieso stukken beter dan niets doen!

Hoeveel stappen zou ik per dag moeten zetten om de voordelen van wandelen te merken?
Er wordt gezegd dat je 10.000 stappen per dag moet zetten, dat is ook mijn streef aantal. Maar wanneer jij momenteel maar 1.000 stappen op een dag zet dan is het al een hele verbetering wanneer jij dit verhoogt naar 5.000. Je zult zien dat je vanzelf plezier in het wandelen krijgt en vanzelf langere stukken gaat lopen. Een stappenteller werkt hierbij heel motiverend! Voor 5 euro heb je al een prima stappenteller in huis.

Zie wandelen als iets wat je voor je lichaam en geest doet. Probeer zoveel dingen te voet te doen. Wandel naar de groenteman of de slager, wandel na je lunch en na je avondeten en je zult zien dat je in not time de voordelen zult merken!

Check hier gratis leuke wandelroutes door heel Nederland: www.ns.nl/dagje-uit/wandelen

Bron Bodyandsoul.com.au

Over de schrijver

Logo Her Health

Redactie