Introvert

8 Signalen dat je introvert bent en waarom dat helemaal niet erg is

7 signalen dat je afstevent op een burn-out

Soms kan het lastig zijn om aan jezelf toe te geven dat je introvert bent. Want sommige mensen hebben het gevoel dat introversie een negatieve klank heeft.
Soms denkt men dat extravert het summum is; uitbundig, gezellig en sociaal, wie wil dat nou niet? Maar introvert zijn is juist positief!

Omarm je introversie. Introverte mensen kunnen juist warme persoonlijkheden zijn, oprecht geïnteresseerd in anderen en krachtig op hun eigen manier. Ze zullen zich niet snel vervelen of alleen voelen omdat ze het niet nodig hebben om constant door anderen te worden gestimuleerd. Maar door het stigma wat er soms nog op drukt kunnen mensen proberen om iemand anders te zijn dan ze werkelijk zijn. Probeer te accepteren dat je introvert bent en dat jij nou eenmaal niet de grote gangmaker op een feest bent. Je zal zien dat het alleen maar fijn is en een stuk minder vermoeiend dan proberen om iets te zijn wat je niet bent.

Onderstaand zie je 8 signalen die er op wijzen dat je misschien meer introvert bent dan je zelf denkt. Kijk eens hoeveel er van deze voorbeelden op jou van toepassing zijn:

1 Je vindt het fijn om tijd voor jezelf te hebben
Wanneer je wat tijd hebt om te relaxen doe je dit het liefst door middel van bijvoorbeeld het lezen van een boek, het spelen van een videogame of door te luisteren naar muziek. Deze tijd heb je voor jezelf nodig en daar voel jij je goed bij, ook al zijn er nog genoeg gelegenheden waarbij je het wel leuk vindt om sociaal met andere mensen om te gaan.

2 Je kunt beter nadenken wanneer je alleen bent
Je hebt geen bezwaar tegen vergaderingen of discussies maar wanneer je ergens een goede oplossing voor wilt bedenken dan heb je wat tijd nodig om alleen aan het probleem te werken. Wanneer je de kans hebt om rustig over een probleem na te denken dan maak je het beste gebruik van je creativiteit en oplossingsvermogen.

3 Je bent in een groep de laatste om je hand op te steken wanneer iemand iets vraagt
Zoals jij je misschien herinnert uit je schooltijd waren er mensen die direct hun hand opstaken als de leraar wat vroeg. Extraverte mensen vinden het fijn om uit te blinken op school, werk of bij sociale gelegenheden. Je bent waarschijnlijk meer introvert wanneer je meer afwachtend bent en anderen het middelpunt zijn. Het is niet zo dat introverte mensen minder weten dan extraverte maar ze staan liever niet op de voorgrond.

4  Andere mensen vragen je om je mening
Zoals introverte persoonlijkheden zichzelf liever niet vrijwillig voor een groep zetten zijn ze ook minder geneigd om hun mening of advies in minder publieke settings te geven. Of het nou om een vergadering op het werk, een familiebijeenkomst of een verjaardag gaat, ze zullen hun mening vaak voor zichzelf houden. Hierom en omdat je mening ook wordt gewaardeerd zal vaak aan je gevraagd worden wat jij van iets vindt.

5 Je draagt vaak een koptelefoon in publieke ruimtes
Of je nou in een drukke trein zit of op een drukke straat loopt, introverte mensen zoeken vaak geen contact met anderen. Vroeger hield je dan je hoofd gebogen tegenwoordig heb je de bescherming van een koptelefoon (of daar nou wel of niet muziek uitkomt..).

6 Je ontwijkt mensen die boos zijn
Je probeert mensen die in een slecht humeur hebben te ontwijken. Introverte mens zijn snel bang dat deze woede op hen is gericht of komt door iets wat zij hebben gedaan. Omdat ze vaak zo gevoelig zijn proberen ze boze mensen te vermijden.

7 Je ontvangt meer telefoontjes, berichtjes en e-mails dan je zelf stuurt
Als alle omstandigheden normaal zijn dan zullen introverte mensen niet zo snel reiken naar hun sociale kring. Wanneer ze een paar minuten over hebben zullen ze niet snel een telefoontje plegen om bij te kletsen met mensen die ze al even niet hebben gesproken om de tijd te doden. Ze vinden het fijner om die paar minuten voor zichzelf te hebben.

8 Je zal niet snel een kletspraatje houden met verkopers of andere mensen die je tegenkomt
Het lijkt voor jou onmogelijk om met iedereen te kletsen zoals de persoon voor jou in de rij voor de kassa dat doet. Jij houdt dingen liever voor jezelf, ook kleine dingen. Mensen weten niet precies hoe jij je elk moment voelt of wat je denkt behalve wanneer ze dichtbij je staan.

Psychologietoday