Geluk

7 redenen om vaker ‘nee’ te zeggen (en tips hoe je dit het beste kunt doen)

7 redenen om vaker nee te zeggen!

Door deadlines, sociale en familie verplichtingen en hopelijk nog wat zorg voor jezelf kan het soms voelen alsof we constant aan het goochelen zijn met onze tijd. Leren nee zeggen kan hier de oplossing voor zijn.

Soms moeten we het gedeelte van onszelf opgeven dat andere mensen wil pleasen zodat we zelf wat tijd hebben om op te laden. Of te wel: we moeten soms nee zeggen. Onderstaand zie je 7 redenen om vaker nee te zeggen (en hoe je dit op een vriendelijke manier kunt zeggen).

1 Er is geen perfecte manier om ‘nee’ te zeggen, vind daarom een manier die bij jou past
Zorg dat je niet te veel druk voelt, het is echt niet zo erg om nee tegen iemand te zeggen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen:

  • “Nu komt het niet zo goed uit omdat ik druk bezig ben met iets anders. Zullen we een andere keer afspreken?”
  • “Ik ga er even over nadenken, ik kom er bij je op terug.”
  • “Ik denk niet dat ik de juiste persoon ben om je hiermee te helpen. Misschien kan X je beter helpen?”
  • “Ik kan hier op dit moment niet 100% voor gaan aangezien ik het erg druk heb.”

2 Je intuïtie is je beste raadgever
Wanneer jij contact maakt met je intuïtie zal het je helpen uitleggen waarom jij er op dat moment voor kiest om nee te zeggen. Wees respectvol maar duidelijk en onthoud dat sommige situaties niet voorbestemd zijn. Als je intuïtie je vertelt dat je iets niet moet doen, luister hier dan naar.

3 Er zijn altijd alternatieven die je kunt aanbieden (nee zeggen betekent niet het einde van de wereld)
Probeer deze te onthouden. Want door ‘nee’ te zeggen kun je jouw grenzen aangeven terwijl je tegelijkertijd genereus kunt zijn. Je kunt de ander ook helpen door een alternatief aan te bieden.

4 Wanneer we altijd het uiterste uit onszelf halen kunnen we niemand anders helpen
Vooral wanneer iemand van wie we houden wat aan ons vraagt hebben we snel de neiging om ja te zeggen, in plaats van realistisch te zijn over de commitment die we dan aangaan. Dit kan leiden tot een burn-out, frustratie of gevoelens van wrok. Probeer daarom de focus te houden op de realiteit in plaats van please gedrag.

5 Je zult nooit in staat zijn om iedereen tevreden te houden
Als er mensen zijn die er een probleem van maken dat jij nee tegen iets zegt, laat ze dan gaan. Je echte vrienden en  familie zullen je begrijpen.

6 Het is niet zo erg om je soms buitengesloten te voelen
We zeggen allemaal wel eens ‘ja’ tegen dingen omdat we anders bang zijn dat we buitengesloten worden. Zelfs als we bang zijn als deze kans zich niet meer aandient. Houd je prioriteiten in de gaten, niemand anders doet het voor.

7 redenen om vaker nee te zeggen

Bewaar dit artikel op Pinterest

7 Nee zeggen geeft ons de kans om aan te geven wat wij willen
Wanneer we moedig genoeg zijn ‘nee’ te zeggen, creëren we ruimte om een eerlijke en open discussie over wat jij wilt te hebben. En de enige kans om aan te geven wat jij wilt is door dit aan te geven.

Onthoud dat je altijd een keuze hebt: als je er al direct een steen van in je maag krijgt, doe het dan niet! Probeer elke dag een beetje minder te doen van wat je niet wilt en een beetje meer van wat je wel wilt.

www.powerofpositivity.com