Gezond gewicht Gezondheid

Voorkom overeten in het weekend, 6 tips

Hoe krijg je de gesprekken met je partner weer op gang

Weekends zijn er om te relaxen en te genieten, helaas betekent dat voor veel van ons ook dat we wat ‘losser’ omgaan met ons gezonde eetpatroon. Hartstikke zonde natuurlijk! Dus hoe kun je nou genieten zonder dat je te ver gaat? Probeer onderstaande tips:

1 Zorg voor een gezond ontbijt
Je ontbijt legt de basis voor de rest van de dag. En hoewel je natuurlijk zeker moet genieten in het weekend is het niet verstandig om elke zaterdag en zondag te beginnen met croissants of witte kadetjes. Wanneer je gezond en goed ontbijt is de kans groot dat je in de loop van de dag ook minder trek hebt in ongezonde snacks. En gezond hoeft niet saai te zijn. Je kunt ook op een gezonde manier een feestje van je ontbijt maken; gekookt eitje, stukjes avocado, volkoren, zuurdesem of speltbroodje en lekker vers fruit. Op deze manier zorg jij ervoor dat je honger langer wegblijft en kun je toch nog op zijn ‘weekends’ genieten. Kijk ook eens naar  de lekkere en gezonde ontbijtrecepten van onze gastbloggers: https://herhealth.nl/category/ontbijt/

2 Uit het zicht
Vind jij het ook zo lastig om lekkere dingen zoals chips, koekjes en snoep te weerstaan als ze voor je neus staan? Maak het jezelf dan wat makker en haal de verleiding weg. Zorg ervoor dat je kast niet helemaal vol ligt met allerlei lekkers, want het is helemaal niet nodig om snoepvoorraad in huis te hebben waarmee je bij wijze van spreken een hele kleuterklas mee zou kunnen voorzien.

3 Bepaal van te voren wanneer het tijd is om wat lekkers te nemen
In het weekend heb je de tijd om uitgebreid te ontbijten, te lunchen en te dineren. Maar hierdoor kun je ‘ongemerkt’ ook enorm veel calorieën tot je nemen. Dus ga niet helemaal los en kies van te voren één eetmoment waarop je heerlijk gaat genieten. Probeer de andere maaltijden gezond houden.

4 Deel je maaltijden
Wanneer je uitgebreid (buiten de deur) gaat eten kun je prima je eten delen. Waarom deel jij je voor of nagerecht niet iemand? Dit scheelt je de helft aan calorieën en kun je toch genieten van alle gangen.

5 Zorg voor gezonde tussendoortjes
Wanneer je in het weekend lekker op de bank zit een film te kijken dan is de verleiding groot om daar ook iets lekkers bij te nemen. Want, nu mag het toch? Jij hebt het verdiend en nu mag je genieten, want het is weekend. Je hebt het zeker verdiend om te relaxen, maar moet dit altijd met ongezonde snacks? Je kunt bijvoorbeeld ook een lekkere fruitsalade maken.

6 Denk om je alcoholinname
Het is zo makkelijk om tijdens het weekend te veel te drinken. Want je voelt je relaxt, het is gezellig en de volgende dag hoef je niet te werken. Maar probeer voor jezelf van te voren een limiet in te stellen. Want dat 1 of 2 wijntjes kunnen heus geen kwaad, maar een hele fles wordt toch een ander verhaal.