Gezondheid

Waarom jij je telefoon op zwart-wit stand zou moeten zetten

Waarom jij je telefoon op zwart wit stand zou moeten zetten

Onze telefoons.. tja wauw; we kunnen er echt heel erg veel mee. We sturen kleine stukjes tekst naar mensen over de hele wereld, we lezen onze mail, we ontspannen door social media, we regelen onze bankzaken erop en ga zo maar door. Eigenlijk staat ons hele leven op onze telefoon, het enige waar we voor moeten oppassen is dat ons leven niet onze telefoon wordt. 

Want het is niet makkelijk om dat verrekte ding te laten liggen. Even Insta checken, oh een nieuwe mail, nieuwe berichtje in je what’s app en als je bezig bent scroll je ook nog even door je Facebook feed heen. Hoppa zo ben je weer minuten bezig met je telefoon terwijl je dit helemaal niet wilde. 

Velen van ons houden hun schermtijd al in de gaten en waar je in het begin nog schrok van de tijd die je per dag aan je telefoon besteedt went dit ook weer snel. Dus dat schrikt ook niet meer zo af, dan maar wat apps verwijderen of verplaatsen op je telefoon. Ook dat scheelt weer iets om jezelf wat minder een slaaf van je telefoon te voelen. Hoewel dat ook niet altijd de oplossing is,  want die apps mis je dan na een tijdje toch weer, dus zet je ze weer terug. Maar er is nog iets wat je kunt doen en wat absoluut gaat helpen om minder tijd op je telefoon te spenderen: je telefoon op zwart wit zetten.

Zo simpel? Ja zo simpel kan het zijn. Steeds als jij je telefoon unlockt geven kleuren je brein een beloning. Vanuit de oertijd zijn wij mensen gefixeerd op heldere kleuren, in de natuurlijk betekenen heldere kleuren namelijk interessante items. Stel je telefoon in op grijstinten en je verwijdert de positieve beloning die je brein zo lekker vindt. Je telefoon heeft in grijstinten niet langer de aantrekkingskracht op je brein die het had. Door je telefoon zwart wit te zetten  verwijder je de neurologische beloning terwijl je wel gewoon alle functies op je telefoon kunt behouden. 

telefoon zwart wit

Ik moet je zeggen dat ik duidelijk verschil merk, scrollen door Insta is gewoon minder leuk in zwart wit en filmpjes op Facebook zijn in zwart wit ook een stuk saaier. Ik pak minder vaak onnodig mijn telefoon en lees ’s avonds in bed een boek in plaats van dat ik een beetje doelloos op mijn telefoon zit te spelen. Ik zou zeggen ga ervoor! Zet je telefoon op zwart wit en zie of het bij jou ook verschil maakt.