Bewegen Gezondheid

6 redenen waarom sporten goed is voor je mentale gezondheid

1 Beweging maakt je creatiever
Zit je even vast op je werk en kun je wel een creatieve impuls gebruiken? Ga sporten tijdens je pauze of maak een flinke wandeling. Een Nederlandse studie die is gepubliceerd in Frontiers in Human Neuroscience suggereert dat mensen die regelmatig bewegen beter zijn in creatief denken.

2 Sporten zorgt voor een hogere eigenwaarde
Een rapport wat is verschenen in het Journal of Adolescent Health suggereert dat meedoen aan fysieke activiteiten (vooral bij kinderen tot 10 jaar) een positief verband heeft met de gerapporteerde eigenwaarde tot jaren na die tijd. Dus begin vroeg en heb er jaren daarna nog voordeel van!

Wil je nog een extra boost geven aan je eigenwaarde? Probeer buiten te sporten, volgens een studie die gepubliceerd in het International Journal of Enviremental Health Research is buiten sporten zelfs nog beter voor je eigenwaarde dan binnen sporten.

3 Sporten vermindert nervositeit en kalmeert
Hoewel sporten niet hetzelfde kalmerende effect heeft op iemand met heftige klachten als medicijnen kan het zeker wel helpen bij iemand met milde symptomen. Door te bewegen neemt stress af en nemen de feel good stofjes als endorfine, serotine en testosteron toe.

4 Sporten is goed voor het geheugen
Heb je soms wat moeite om op namen te komen of vergeet je afspraken? Tijd om je sportschoenen aan te trekken. Een studie, gepubliceerd in Physiology and Behavior, wijst uit dat mensen significant beter presteerden bij het doen van geheugen oefeningen nadat ze hadden gesport in vergelijking met met wanneer ze hadden gerust.

Actief blijven is ook belangrijk wanneer je ouder wordt en jij je brein jong wilt houden. Onderzoek wijst uit dat door sporten het cognitieve geheugen beter blijft wanneer je ouder wordt.

5 Sporten helpt tegen verslavingen
Volgens onderzoek wat is gepubliceerd in Addiction wijst uit dat sporten de trek in sigaretten bij rokers voor een korte tijd onderbrak. Dus als je van een slechte gewoonte af wilt komen is goed om te gaan bewegen tot het moment van de ergste trek voorbij is.

6 Door sporten word je productiever
Medewerkers die op een kantoor zitten maar die ook regelmatig sporten voelen zich volgens het Journal of Occupational and Environmental Medicine productiever en energieker tijdens hun werkdagen. Dit in vergelijking met hun collega’s die niet regelmatig sporten.