Gezondheid

 Veranderingen om te maken in je eetpatroon als je boven de 40 bent

Zo help jij jouw dochter aan een gezond zelfbeeld

Goed nieuws! Ouder worden hoeft niet automatisch te betekenen dat je aankomt. Vrouwen hebben de neiging om vanaf hun 40ste of 50ste elk jaar een halve kilo aan te komen. Maar dit is waarschijnlijk meer het gevolg van minder beweging dan het gevolg van veranderende hormonen.

Maar hormonale veranderingen kunnen er wel mee te maken hebben dat je postuur verandert. Want de kilo’s die je aankomt hebben de neiging om direct naar je middel te gaan. Dus lees verder om er achter te komen hoe je slank blijft, minder last hebt van de symptomen van de overgang en hoe je de gezondheidsrisico’s na je overgang kunt beperken.

1 Eet vis!
Het risico op hartziektes kan hoger worden na de menopauze. Dus probeer in ieder geval twee keer per week vis te eten. Het liefst vis met veel gezonde vetten zoals bijvoorbeeld zalm.

“Vrouwen kunnen wellicht visolie supplementen gaan slikken als ze merken dat ze niet toekomen aan 2 porties vis per week,” aldus JoAnn Manson, hoofd preventieve geneeskunde aan het Brigham and Woman’s Hospital in Boston.

2 Probeer slank te blijven
Wanneer je te zwaar bent kun je de symptomen van de menopauze reduceren door af te vallen, zegt Mary Jane Minkin, klinisch professor verloskunde, gynaecologie en voortplantingswetenschappen aan Yale University School of Medicine.

Door af te vallen verminder je niet alleen het risico op het hartziektes en borstkanker, welke beide vaak voorkomen na de menopauze, zegt dokter Minkin, maar nieuwe onderzoeken tonen ook aan dat het vrouwen die te zwaar zijn kan helpen om minder last te hebben van opvliegers.

3 Verlicht je opgeblazen gevoel
“Bijna al mijn patiënten hebben tijdens de overgang last van een opgeblazen buik”, zegt dokter Minkin. Hoewel de redenen hiervoor nog niet duidelijk zijn, kunnen hormonen een rol spelen.

Dokter Minkin raadt aan om minder zout te eten omdat zout ervoor kan zorgen dat je vocht vast houdt. En eet voldoende groente, fruit en vezels.  En als gezond eten zoals appels of broccoli je een opgeblazen gevoel geven dan kun je er voor kiezen om eens bij je apotheek na te gaan of zij middeltjes tegen een opgeblazen gevoel hebben.

4 Denk nog eens na over dat wijntje
Rode wijn wordt vaak genoemd in de media, vooral omdat het goed zou zijn voor je hart. Maar voor vrouwen in de overgang wegen de voordelen van drank niet op tegen de nadelen.

“Één drankje per dag is al gelinkt aan een verhoogde kans op borstkanker”, aldus dokter Manson. Want hoewel het gelinkt is aan de verminderde kans op hart en vaatziektes zitten er voor vrouwen dus zeker nadelen aan alcohol. Probeer je wijn te mixen met bijvoorbeeld spa-rood. En houd in je achterhoofd dat wijn ook de opvliegers kan verergeren.

5 Probeer koude drankjes
Als je last hebt van opvliegers is het niet aan te raden om elke dag te beginnen met een lekker warm kopje koffie of kopje thee. Want warme dranken lijken de opvliegers te triggeren. En daarnaast lijkt het erop dat de cafeïne in koffie en thee hetzelfde effect hebben.

6 Vind een dieet wat bij je past
Wanneer je een paar kilo moet afvallen dan is gewicht verliezen tijdens de overgang niet anders dan normaal. “Wanneer je een langere periode minder calorieën neemt dan je verbrandt dan val je af”, zegt dokter Minkin.

Een uitgebalanceerd dieet wat het aantal calorieën beperkt en wat je voor langere tijd kunt volhouden zal ervoor zorgen dat je afvalt

Bron: Health.com