Kinderen

8 simpele gewoontes die de relatie met je kind aanzienlijk versterken

8 gewoontes om de band met je kind te versterken

We hebben allemaal die momenten met onze kinderen die onze harten doen smelten. Connectie is net zo essentieel voor ons als voor onze kinderen. Wanneer de relatie met onze kinderen sterk is is het zoet; we ontvangen net zo veel als we geven. En dat maakt alle opofferingen meer dan waard.

Deze connectie zorgt er ook voor dat kinderen bereid zijn om onze regels te volgen. Kinderen die zich sterk verbonden voelen met hun ouders willen meewerken waar ze kunnen. Het blijven kinderen, maar wanneer ze erop vertrouwen dat wij aan hun kunt staan, zijn ze veel gemotiveerder om ons te volgen.

Maar we zijn ook maar mens en op sommige dagen is het enige wat we kunnen doen tegemoet komen aan de basisbehoeftes van onze kinderen. Sommige dagen is er alleen tijd om ze eten te geven, in bad te stoppen, een aanmoedigende toon te behouden en ze op een redelijke tijd in bed te stoppen.

We weten dat het ouderschap best ingewikkeld kan zijn en omdat we het zo druk hebben is dagelijkse ‘connectie’ gewoontes creëren de enige manier om een sterke band met onze kinderen te ontwikkelen. Onderstaand vind je 8 gewoontes die een connectie met je kind versterken en die zelfs je leven kunnen veranderen.

1 Ga voor 12 knuffels (of fysieke aanrakingen) per dag
Als familie therapeut zei Virgina Satir ooit: “We hebben 4 knuffels per dag nodig om te overleven. We hebben er 8 nodig voor stabiliteit en we hebben er 12 nodig voor groei.”

Geef je kind ’s ochtends als ze opstaan hun eerste knuffel en de laatste als ze ’s avonds gaan slapen. Knuffel of geef ze een kus als je weggaat, wanneer je elkaar weer ziet en daar tussendoor. Geef een aai over hun bol, masseer hun schouders, maak oogcontact en glimlach.

Als je kinderen ouder worden en je merkt dat ze minder zitten te wachten op jouw knuffels kun je als ze thuis komen een drankje voor ze klaar hebben staan  en tijd maken om te kletsen. Of ze ’s avonds op de bank een voetmassage geven (klinkt gek? Je zult versteld staan wat je te horen kunt krijgen over wat er in zijn of haar leven gaande is tijdens zo’n massagesessie).

2  Doe technologie uit als jullie contact hebben
Je kind zal zijn hele leven onthouden dat hij belangrijk genoeg was om je telefoon voor uit te zetten om naar hem te luisteren. Zelfs de muziek uit zetten in de auto kan een krachtige uitnodiging voor connectie zijn. Het gebrek aan oogcontact in de auto haalt de druk eraf, dus kinderen (en volwassen) openen zichzelf sneller.

3 Maak één op één tijd
Doe er alles aan om dagelijks 15 minuten per kind alleen te zijn. Doe de ene dag wat je kind op dat moment wil doen en doe de andere dag wat jij wilt. Laat je liefde voor hem of haar op dat moment stromen en laat hem/haar je liefde voelen.

4 Luister en heb empathie
Connectie begint met luisteren. Probeer niet te onderbreken, en zeg alleen bemoedigende woorden als: “Wauw.. Ik begrijp het… Echt?… Hoe was dat voor jou?… Vertel me meer…” De gewoonte om dingen meer vanuit je kind te zien zorgt ervoor dat je hem met respect behandelt en win/win oplossingen bedenkt. Het helpt je om de redenen van zijn gedrag te zien, gedrag wat je anders stapelgek maakt. Op deze manier kun je ook je eigen gevoelens beter in bedwang houden zodat je kind niet als de ‘vijand’ voelt.

5  Doe het rustiger aan en koester het moment
Elk moment van de dag is er een kans om een connectie maken. Doe het rustig aan en deel het moment. Laat je kind de aardbeien ruiken voordat je er een smoothie van maakt. Ruik zijn haar, luister naar zijn gelach. Kijk hem in de ogen en deel de liefde die jullie voor elkaar voelen. Blijf de kleine momenten koesteren en haast je niet door de dag.

6 Bedtijd
Als je jouw kind iets eerder naar bed brengt hebben jullie nog de tijd om voor te lezen, te knuffelen en te kletsen. Dit zijn enorm veilige momenten voor je kind en het zijn de momenten waarop ook dingen die bijvoorbeeld op school zijn gebeurd bovenkomen. Jouw taak is om dit veilige gevoel te waarborgen en om te luisteren. Erken gevoelens en luister. Je hoeft problemen niet op dat moment op te lossen, gewoon luisteren is voor dat moment genoeg. Zorg er wel voor dat je er, als dit nodig is, op terugkomt. Je zult verstelt staan van de manier waarop je kind zich door dit ritueel voor je openstelt.

7 Speel
Lachen en stoeien zorgt ervoor dat jullie band sterk blijft. Door lachen en spelen als dagelijkse gewoonte in te bouwen kun je aan je kind laten zien dat je ook kunt lachen als dingen misgaan of als er andere dingen zijn die hem overstuur maken en hem minder verbonden met je maken.

8 Wees aanwezig
De meeste van ons gaan half aanwezig door het leven. Maar je kind heeft maar 900 weken van kindertijd voordat hij je huis verlaat. Hij is weg voordat je het weet. Wanneer je contact hebt met je kind wees dan 100% aanwezig. Laat al het andere gaan en focus je op je kind. Je kunt dit natuurlijk de hele dag doen, maar probeer dit wel een aantal keer per dag te doen. Je zult merken dat je het steeds vaker doet, omdat dit de momenten creëert die je hart doet smelten.

psychologytoday.com