Geluk

Handige en praktische tips om minder druk te zijn

Handige en praktische tips om minder druk te zijn

Druk lijkt de standaard voor te veel mensen. Maar verbetert de staat van drukte echt ons leven? Zeker niet. Statistieken geven aan dat 75% van de ouders te druk is om ’s avonds voor te lezen aan hun kinderen. Het aantal kinderen dat in dagopvang en naschoolse activiteiten wordt geplaatst, neemt toe.

Amerikanen hebben tegenwoordig moeite om de tijd te vinden voor vakanties. 33% van de Amerikanen leeft dagelijks met extreme stress. En bijna 50% van de Amerikanen zegt dat ze regelmatig ’s nachts wakker liggen vanwege stress. Dit is een probleem en niet alleen in Amerika. We zijn te druk geworden. Maar het hoeft niet zo te zijn. Druk zijn is niet onvermijdelijk. (tweet dat) Ieder van ons kan doelbewuste stappen zetten om ons leven minder druk te maken.

  1. Realiseer je dat druk zijn een keuze is. Het is een beslissing die we nemen. We worden nooit gedwongen tot een levensstijl van drukte. De eerste en belangrijkste stap om minder druk te worden, is simpelweg beseffen dat onze schema’s door onszelf worden bepaald. We hebben wel degelijk een keuze in de zaak. We hoeven geen drukke levens te leiden.
  2. Stop met het verheerlijken van drukte. Druk zijn op zich is geen erebadge. Sterker nog, als het wordt gericht op verkeerde doelen, is het eigenlijk een beperkende factor voor ons volledige potentieel. Het is oké om niet druk te zijn. Herhaal dit met me: Het is oké om niet druk te zijn.
  3. Waardeer en plan rust in. Een van de redenen waarom velen van ons drukke schema’s hebben, is dat we de waarde van rust niet erkennen. Maar rust is gunstig voor ons lichaam, onze geest en onze ziel. Reserveer één dag per week voor rust en familie. Plan het bewust in op je agenda. Bewaak het dan koste wat kost.
  4. Herzie je prioriteiten. Wees doelbewuster met je prioriteiten en doelen in het leven. Bepaal opnieuw wat de meest significante bijdragen zijn die je aan deze wereld kunt leveren. En plan je tijd daaromheen. Drukte draait in wezen om verkeerde prioriteiten.
  5. Bezit minder bezittingen. De dingen die we bezitten nemen veel meer tijd en mentale energie in beslag dan we ons realiseren. Ze moeten worden schoongemaakt, georganiseerd en onderhouden. En hoe meer we hebben, hoe meer tijd vereist is. Bezit minder spullen. En vind meer tijd vanwege.
  6. Cultiveer ruimte in je dagelijkse routine. Neem de tijd voor de lunch. Vind ’s ochtends ruimte om rustig te zitten voordat je je dag begint. Investeer in eenzaamheid, meditatie of yoga. Vind de gelegenheid voor pauzes op het werk tussen projecten door. Begin meteen met het cultiveren van kleine momenten van ruimte en marge in je anders drukke dag.
  7. Vind vrijheid in het woord “nee.” Seneca schreef: “Iedereen is het erover eens dat geen enkel streven succesvol kan worden gevolgd door een man die met veel dingen bezig is.” Erken de intrinsieke waarde van het woord “nee.” Leren om “nee” te zeggen tegen minder belangrijke verplichtingen opent je leven om het belangrijkste na te streven. Druk zijn hoeft jou niet te definiëren. Minder druk zijn is mogelijk. Het is oké om blij te zijn met een rustig leven. En klinkt dat niet heerlijk op dit moment?

 Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?