Kinderen

Je telefoongebruik heeft een slechtere invloed op je kind dan je denkt! 

Ouders die op hun telefoon zitten zorgen voor stress en minder veerkracht bij kinderen

Jonge kinderen zijn zich zeer bewust op de aandacht die ze van hun ouders krijgen. Niet zo gek, want ze hebben de aandacht van hun ouders nodig om te kunnen overleven. Maar dat niet alleen, deze aandacht hebben ze ook nodig voor hun sociale en emotionele ontwikkeling. Helaas krijgen kinderen steeds minder de onverdeelde aandacht van hun ouders; deze aandacht wordt namelijk verdeeld over het kind en de telefoon. Verschillende onderzoeken tonen aan dat ouders daadwerkelijk schade aan hun kinderen berokkenen door fysiek wel aanwezig te zijn, maar afgeleid te zijn door hun telefoon. 

Onderzoek 1
Moeders die op hun telefoon zitten hebben negatieve en minder veerkrachtigere kinderen
Tijdens een studie, die is gepubliceerd in Devolopmental Science, werden baby’s en kinderen van 7 maanden tot 2 jaar oud onderzocht op temperament, sociale vaardigheden en herstel nadat ze worden gestoord. De onderzoekers rapporteerden dat kinderen meer stress toonden en minder geneigd waren om hun omgeving te verkennen wanneer hun moeders hun telefoon gebruikten. 

De kinderen, wiens moeders ook buiten het lab de gewoonte hadden om veel op hun telefoon te zitten, toonden meer negativiteit en minder goed emotioneel herstel wanneer hun moeders hun telefoon uiteindelijk uit deden. De onderzoekers: “Zoals andere vormen van ouderlijk terugrekken en apathie, kunnen ook mobiele telefoons een negatieve invloed hebben op het social emotioneel functioneren en op de interacties tussen ouder en kind.”

Onderzoek 2
Kinderen voelen zich onbelangrijk en moeten voor de aandacht van hun ouders de concurrentie aangaan met telefoons
In een groot internationaal onderzoek van 6.000 kinderen in de leeftijd van 8 tot 13 jaar, rapporteerden 32% van de kinderen dat ze zich onbelangrijk voelden wanneer hun ouders hun telefoons gebruiken tijdens maaltijden, gesprekken en andere familiemomenten. De kinderen rapporteerden dat ze voelden alsof ze samen met technologie streden voor de aandacht van hun kinderen. Meer dan de helft van onderzochte kinderen zei dat hun ouders te veel tijd aan hun telefoons spenderen. 

-> Onderzoek toont aan dat Instagram slecht is voor onze gezondheid

Onderzoek 3
Afgeleide ouders schaden de emotionele en sociale ontwikkeling van kinderen
Een ander groot onderzoek toont aan dat afgeleide ouders schade toebrengen aan de ontwikkeling van baby’s. Het gaat hierbij vooral om de vaardigheid om plezier te verwerken en om mee te doen tijdens sociale activiteiten. Dit onderzoek gebruikte ratten die in 2 groepen werden gesplitst: in de ene groep kregen de babyratten wat ze nodig hadden van hun moeder om goed te ontwikkelen. In de andere groep werden de ratten opgevoed door moeders die afgeleid waren. 

De onderzoekers kwamen erachter dat baby’s die werden opgevoed door afgeleide moeders minder aten, minder speelden en minder hun leeftijdsgenootjes achterna zaten dan de kinderen van de ratten van de moeders die niet afgeleid waren. De onderzoekers concluderen hieruit dat gefragmenteerd en chaotische ouderlijke zorg de breinontwikkeling onderbreekt, wat later in het leven tot emotionele problemen kan leiden. “We hebben voorspelbaarheid en continuïteit nodig om ons emotionele systeem goed te ontwikkelen”, schrijven ze. Dit onderzoek krijgt nu een vervolg op mensen. 

Kinderen groeien het beste op wanneer ze consistent, betrouwbare, gefocuste en liefdevolle aandacht van hun ouders krijgen. Je telefoon gebruiken terwijl je bij je kind bent is een vorm van psychologisch terugrekken en niet reageren. Stop je telefoon weg als je bij je kind bent, beantwoordt dat dringende mailtje of berichtje en laat het hierbij!

-> Direct reageren op appjes en berichten doet je uiteindelijk meer kwaad dan goed

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

psychologytoday.com