Kinderen

Volgens onderzoek hebben kinderen simpel speelgoed nodig, geen iPads of elektrisch speelgoed

Speelgoed kinderen, ipad

Onderzoekers zijn erachter gekomen dat speelgoed wat bijdraagt aan een gezonde ontwikkeling bij kinderen het tegenovergestelde is van trendy en duur speelgoed. De American Association of Pediatricians (AAP) een rapport vrijgegeven over de beste speelgoed voor de ontwikkeling van kinderen.

Ze claimen dat het beste speelgoed terug naar de basis gaat, terwijl de schappen vol liggen met flikkerende lampjes, geluiden, bewegende beelden, is het beste speelgoed volgens de onderzoekers juist simpel zoals blokken, poppen, spelletjes en ballen.

“Speelgoed heeft de laatste jaren een enorme ontwikkeling meegemaakt en advertenties kunnen de indruk geven dat virtueel of digitaal speelgoed educatiever is,” zegt Aleey Healey, hoofdonderzoeker van het onderzoek. “Onderzoek toont aan dat het beste speelgoed juist niet flikkerend, duur of met een app hoeft te komen. Simpel is in dit geval toch echt beter.”

->Ipads, games en telefoons maken kinderen chagrijnig, lui en onvoorspelbaar

Als kinderen jong zijn hebben ze speelgoed nodig dat ze leert om sociaal te zijn en dat ze aanmoedigt om relaties met anderen aan te gaan. Ze hebben ook speelgoed nodig wat hen helpt hun taal, hun sociale vaardigheden en hun probleem oplossend vermogen te ontwikkelen. Simpel speelgoed zoals blokken of een racket en een bal moedigen bovenstaande dingen aan, terwijl beeldschermen en digitaal speelgoed kinderen juist isoleert en minder actief maakt.

“Het beste speelgoed ondersteunt ouders en kinderen in spelen, fantasie hebben en samen interacties hebben,” zei Alan Mendelsohn mede onderzoeker. “Je krijgt gewoon niet dezelfde beloning van een tablet of scherm en wanneer kinderen spelen met ouders gebeurt er iets bijzonders of ze nou met de blokken spelen of samen puzzelen.”

Dit rapport benadrukt dat zelfs duur, high-tech speelgoed waarmee geadverteerd wordt als educatief, niet zo goed is als het simpele speelgoed wat communicatie en relatie’s met ouders, verzorgers en andere kinderen stimuleert.

“Hoe meer we weten over vroege ontwikkeling van het brein, des te beter we begrijpen dat behoefte om te spelen is gebaseerd op menselijk contact,” aldus dr. Healey, “Er is geen scherm, videospel of app die de relatie kan vervangen die wordt opgebouwd wanneer kinderen spelen met gewoon speelgoed.”

-> 8 simpele gewoontes die de relatie met je kind aanzienlijk versterken

Dit onderzoek geeft ook specifieke tips aan ouders die speelgoed willen kopen voor hun kinderen. Het adviseert om te overprikkelend speelgoed, speelgoed wat ras of geslacht stereotypeert en speelgoed wat menselijke interactie niet stimuleert te vermijden. In plaats daarvan zouden ouders op zoek moeten gaan speelgoed wat creativiteit en verbeelding stimuleert. Voorbeelden hiervan zijn: poppen en actie figuren, kook- of voedingsspeelgoed, speelgoedauto’s, blokken, puzzels, treinen, knutselspulletjes, kaartspelletjes, bordspelen, speelgoedletters, fietsen en ballen.

Voorbeelden van modern speelgoed wat de ontwikkeling niet ten goede komt: tablets, schermen, elektronische spelletjes, telefoons, laptops, speelgoed met lichten en geluid en speelgoed wat in plaats van menselijke interactie komt zoals een beer die voorleest.

Het onderzoekt herinnert ouders er ook aan dat kinderen onder de 2 jaar  helemaal niet achter tablets mogen zitten en dat kinderen vanaf 2 jaar hier niet langer dan een uur gebruik van zouden mogen maken. Het hele onderzoek vind je hier terug.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

-> Volgens psychologen van Harvard doen ouders die ‘goede’ kinderen opvoeden deze 5 dingen..