Bewegen Gezondheid

Dit is wat er met je lichaam gebeurt als je stopt met sporten

Dit gebeurt als je stopt met sporten

Je bent al lange tijd goed bezig en sport regelmatig, maar opeens kun jij jezelf er niet meer toezetten. Je gooit de handdoek in de ring en of het nou komt door drukte op je werk, andere sociale verplichtingen of gewoon verveling, je sport niet meer.

Helemaal niet gek dat je soms gewoon geen zin meer hebt, maar stop niet zomaar! Er zitten veel voordelen aan sporten, maar dan moet je wel echt sporten! Want de voordelen die je hebt van het sporten zullen in twee weken verdwijnen. Dit is wat er precies gebeurt met je lichaam als je stopt met sporten:

Binnen 10 dagen zal je brein veranderen
Al jaren vermoeden onderzoekers dat sporten goed voor je brein is, maar het kan ook helpen om geheugenverlies door ouderdom tegen te gaan. En een nieuwe studie die gepubliceerd is in Frontiers in Aging Neuroscience suggereert dat zelfs een korte sportpauze van 10 dagen al veranderingen in je brein ter weeg kan brengen.

Binnen 2 weken: je uithoudingsvermogen zal dalen en je bloeddruk en bloedsuiker zal pieken
Al na 2 weken zul je al meer moeite hebben om de trap op te lopen. Hoe het kan dat je zo snel buiten adem bent? Door te stoppen met sporten zal de maximale hoeveelheid zuurstof die je lichaam kan opnemen (VO2 max) dalen. Dit kan zelfs al dalen met 10% in twee weken. En het wordt nog slechter: na 4 weken kan je VO2 max al 15% dalen en na 3 maanden is het 20% minder.

En ook al merk je nog niet eens zo veel verschil in je uithoudingsvermogen of kracht, je kunt toch een flinke stijging zien in je bloeddruk en bloedsuikerspiegel. Wat behoorlijk schadelijk kan zijn bij mensen met diabetes of een hoge bloeddruk.

Onderzoekers uit Zuid Afrika kwamen erachter dat 2 weken niet sporten voldoende was om de voordelen van 2 weken intensief sporten teniet te doen. Een ander onderzoek toont aan dat mensen die 8 maanden lang aerobic of krachttraining deden een verbetering in hun bloedsuiker zagen, maar dat ze de helft van deze verbetering verloren na twee weken niets doen.

Binnen 8 weken: Je wordt vetter
Er wordt geschat dat je na 6 weken een fysieke verandering gaat merken – door de cijfers op de weegschaal of door een verandering van je spiegelbeeld. Zelfs top atleten zijn hier niet immuun voor. Een onderzoek uit 2012 toont aan dat wedstrijdzwemmers die een pauze van 5 weken namen, bijna 12% meer lichaamsvet kregen en ze zagen ook de omvang van hun middel groter worden en werden zwaarder (en deze atleten bleven licht tot gemiddeld bewegen). Een onderzoek uit 2016 naar Taekwondo atleten die een pauze van 8 weken namen liet zien dat ook zij meer lichaamsvet kregen en dat hun spiermassa afnam.

Dat gezegd te hebben is er wel degelijk een verschil tussen voor altijd stoppen met sporten of het nemen van een welverdiende rust periode. Het is goed om elke dag actief te zijn, stel je hebt net een halve marathon gerend, dan is het goed om je spieren wat rust te gunnen. Maar dan kun je wel blijven wandelen of bewegen op de crosstrainer. Stop niet met bewegen! Je lichaam, geest en taille zullen er dankbaar voor zijn!

Health.com