Geluk

Waarom je moet stoppen met het overslaan van je pauze

Is het er bij jou ook langzaam ingeslopen? Dat jij je pauze overslaat en dat je achter je computer even wat eet zodat je nog wat extra werk gedaan kan krijgen? Je bent niet de enige! Maar 1 op de 5 werknemers neemt een ‘echte’ lunchpauze. Maar tijd nemen om even weg te zijn van je computer is enorm belangrijk voor je productiviteit.

Werknemers die tijdens de werkdag pauzes nemen hebben meer energie, zijn meer gemotiveerd om weer terug te gaan naar hun werk en kunnen zich beter concentreren. Psychologen hebben onderzocht dat mensen het meest productief zijn als ze in blokken van 90 minuten werken met daartussen een korte pauze. Onderzoeken tonen aan dat pauzes je helpen om overzicht te krijgen, prioriteiten te stellen en je helpen om je stress beter te managen.

Het is zelfs zo dat een lunchpauze je helpt om meer gedaan te krijgen dan wanneer je door zou werken tijdens je pauze.

Het is zelfs zo dat een lunchpauze je helpt om meer gedaan te krijgen dan wanneer je door zou werken tijdens je pauze. Hoe langer je op je werk bent, hoe belangrijker het is om af en toe weg te zijn van je bureau. Daarnaast worden creativiteit en innovatie gevoed door een verandering van omgeving, vooral wanneer je naar buiten gaat. Wat dus betekent dat zowel jij als je bedrijf baat hebben bij jouw lunchpauze.

Werknemers die pauzes nemen hebben ook minder ‘kantoor’ symptomen zoals hoofdpijn, vermoeide ogen en rugpijn wanneer ze weer terug zijn van hun pauze.

Soms kan een pauze voelen alsof je nog minder tijd te besteden hebt aan het werk wat je nog moet doen. Maar probeer je lunch echt te zien als jouw persoonlijke tijd (wat het ook is!) en probeer ervan te genieten!

Onderstaand vind je wat tips om het meeste uit je lunchpauze te halen:

Strek je benen
Beweging kan je concentratie verbeteren, je geheugen verscherpen, je creativiteit verhogen en stress verminderen. Dus ga een stukje wandelen of doe een aantal stretch oefeningen zodat je na de lunch weer fris achter je bureau zit.

Ga weg van je scherm
Je bent misschien geneigd om tijdens je pauze je hele social media feed te bekijken, maar probeer je ogen tijdens je pauze rust te geven. Te veel staren naar computer of telefoonschermen kan ervoor zorgen dat je ogen moe, geïrriteerd of droog worden en moeite hebben om zich te focussen. Daarnaast kun je last krijgen van hoofd-, nek- en rugpijn.

Spreek je vriendinnen
Hoe leuk je collega’s ook zijn, soms heb je een korte break van ze nodig. Vooral als je een zware dag hebt en je het gevoel hebt dat jij je vriendin nodig hebt. Dus plan een lunchdate met je vriendin en voel je even lekker ontspannen.

Geef je geest rust
Doe iets waar je echt van ontspant, dus duik in die roman die je in je tas hebt zitten, los een puzzel op, doe een mediatie oefening of probeer een paar yoga poses.