Kinderen

Volgens psychologen van Harvard doen ouders die ‘goede’ kinderen opvoeden deze 5 dingen..

Volgens onderzoekers doen ouders die leuke kinderen opvoeden deze 5 dingen

In dit technologie-tijdperk is het opvoeden wat anders dan toen we nog geen ipads, smartphones of internet hadden. Kinderen speelden buiten, knutselden en deden bijvoorbeeld kaartspelletjes om zichzelf te vermaken. Tegenwoordig voeden we kinderen op een hele andere manier op dan 20 jaar geleden, maar misschien is het tijd om terug te gaan naar de basis. Want tegenwoordig krijgen kinderen bijna automatisch een tablet om zich te vermaken. Maar missen we niet iets? Psychologen van Harvard University hebben onderzoek gedaan naar wat ervoor zorgt dat je een ‘goed’ opgevoed en aangepast kind hebt. Ze concludeerden dat er een aantal elementen in terugkomen die eigenlijk heel basic zijn.

1 Spendeer tijd met je kinderen
Het is een simpele suggestie, maar we leven in lastige tijden waarin we altijd toegang hebben tot techniek, werk en we druk zijn met allerlei dingen. Het is daarom makkelijk om je kind een tablet of Xbox te geven om zichzelf mee bezig te houden. Maar echt tijd met je kinderen doorbrengen betekent dat je alles aan de kant legt en dat je ze voorleest uit een boek, samen gaat voetballen, wandelen of een ouderwets bordspelletje speelt. Of te wel, dat je één op één contact met je kind hebt. Kinderen zullen vergeten wat je allemaal voor ze hebt gekocht, maar ze onthouden wel wat ze met je hebben gedaan.

2 Spreek hardop tegen je kinderen
Volgens de onderzoekers zeggen de meeste ouders en verzorgers dat hun kinderen de nummer 1 prioriteit in hun leven zijn, maar vaak komt deze boodschap niet aan bij hun kinderen.

Wat is er gaande in het leven van je kind? Check regelmatig met leraren, oppasouders of de crèche of opvang. Weet wat er speelt. Zorg ervoor dat je kind altijd naar je toe durft te komen om iets te bespreken. Je kind moet horen dat hij of zij de prioriteit is in jouw leven. Het is niet voldoende om je kind dingen te geven, te verzorgen en veilig te houden, ze moeten de woorden horen. Gesproken woorden zijn belangrijk voor een kind. Nodig je kind uit om bij je te zitten en om hun verhalen over school, vriendjes etc. met je te delen.

3 Laat je kind zien hoe je problemen kunt oplossen zonder te stressen over de uitkomst
Één van de mooie dingen die jij je kind kunt meegeven is de mogelijkheid om te dingen te analyseren en om problemen op te lossen. Vertrouw je kinderen en vertrouw erop dat je kinderen zelf keuzes kunnen maken. Je kunt niet altijd elk probleem voor je kind oplossen. Het is gezond om je kind het leven zelf te laten ervaren.

Wanneer jij je kind wilt opvoeden tot een zelfstandige volwassene dan is het goed om je kind duidelijk te maken dat hij of zij naar jou kan komen wanneer het problemen heeft en dat je hem of haar begeleidt in het maken van de juiste keuzes. Het is moeilijk om als ouder een stap terug te doen en toe te kijken wanneer het een fout maakt, maar net als jij ooit fouten hebt gemaakt en hiervan hebt geleerd moet je kind deze ruimte ook krijgen.

Rick Weissbourd, één van de onderzoekers,  zegt over de uitkomsten van het onderzoek: “We zijn hyper gefocust op het geluk van onze kinderen. Ik was daarom niet verbaast dat geluk hoog in het vaandel staat bij ouders, maar ik was heel verbaast dat het behalen van doelen en iets bereiken ook zo belangrijk is voor ouders”. “Je kunt pushen om succesvol te zijn kan veel negatieve gevolgen en ik denk dat dit kinderen minder gelukkig maakt”, aldus Weissbourd.

4 Toon je kinderen regelmatig het belang van dankbaarheid
De onderzoekers zeggen dat verschillende studies aantonen dat mensen die regelmatig hun dankbaarheid tonen vaak meer behulpzaam, genereus, inlevend en vergevend zijn en dat ze daarnaast ook vaker gelukkig en gezond zijn. Ouders zouden hun kinderen klusjes moeten geven en als deze klusjes zijn gedaan is het belangrijk om hun dankbaarheid te tonen. Als ze een klusje in huis doen is het goed om het werk wat ze hebben gedaan te erkennen en om ze te bedanken.

Als ouders is het onze taak om onze kinderen te leren om empathisch en meelevend te zijn tegenover anderen en kinderen leren door ze een voorbeeld te geven. Laat ze zien dat niet iedereen zo gezegend is als zij, laat ze met eigen ogen zien hoe anderen het minder hebben dan zij. Door anderen te helpen (bijvoorbeeld door klusjes in het huis te doen) en door hen in te laten zien dat niet alles vanzelfsprekend geef je ze een kans om ze te laten opgroeien tot leuke volwassenen. Dit begint allemaal thuis bij jou.

5 Leer je kinderen om het grotere geheel te zien
Dit is een verlengde van het vorige punt over dankbaarheid. Laat jouw kind de wereld ervaren op een manier dat het compassie heeft voor anderen. Onderzoekers zeggen dat bijna alle kinderen empathie hebben en zorgen voor de kleine cirkel die bestaat uit familie en vrienden. Leer je kinderen om een goede luisteraar te zijn, om met mensen om te gaan zonder tussenkomst van technologie, om ook empathisch te zijn voor mensen buiten hun vertrouwde kring en om mensen niet te veroordelen op basis van hun uiterlijk of cultuur.

Jij hebt de verantwoording voor de opvoeding van jouw kinderen. Help ze daarom om te navigeren in deze wereld doormiddel van compassie, liefde en vriendelijkheid.

PS. Volg jij Herhealth.nl al op Instagram? @herhealth.nl

Bron Powerofpositivity.com Foto Hellofashionblog.com