Gezondheid

Alles over een WGA en AOV uitgelegd

WGA


Als ondernemer is het verstandig om je te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Dit doe je door een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten. Heb je personeel in dienst? Beperk je dan niet tot een AOV, maar sluit ook een WGA-verzekering af. Omdat wij ons voor kunnen stellen dat je met een aantal vragen zit, leggen wij je in deze tekst alles uit over een WGA en AOV. Hierdoor kun jij voor jezelf bepalen of je deze verzekeringen nodig hebt of niet.

Wat is een WGA?
De afkorting WGA staat voor Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten. Wanneer je personeel in dienst hebt, is eigenrisicodrager WGA in onze ogen een onmisbare verzekering. Hiermee verzeker jij je namelijk tegen kosten die gepaard gaan met arbeidsongeschiktheid van werknemers. Als een medewerker in de WGA terechtkomt, ben je als werkgever namelijk verplicht om de eerste tien jaar een WGA-uitkering te betalen. Met een WGA-verzekering hoef je deze kosten niet uit eigen zak te betalen, maar worden deze vergoed door je verzekeraar.

Daarnaast kun je te maken krijgen met (hoge) kosten voor re-integratie van een arbeidsongeschikte medewerker en aanpassingen aan de werkplek. Ook deze kosten worden vergoed als je een WGA-verzekering afsluit. Met deze verzekering beperk je als ondernemer dus eigenlijk de financiële risico’s wanneer één van je medewerkers arbeidsongeschikt raakt.

Wat is een AOV?
Nu je weet wat een WGA-verzekering is, wordt het tijd om naar een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) te kijken. In tegenstelling tot een WGA-verzekering sluit je deze verzekering niet af voor je personeel, maar voor jezelf. Word je geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt verklaard? Dan heb je recht op een uitkering. Ondanks dat je niet kunt werken, komt er toch geld binnen. De hoogte van de uitkering hangt af van het verzekerde bedrag dat je bij het afsluiten gekozen hebt en de mate van arbeidsongeschiktheid.

Hoeveel premie betaal je?
Net als voor iedere andere verzekering betaal je ook voor een WGA en AOV premie. Voordat je deze verzekeringen afsluit, wil je waarschijnlijk weten hoeveel ze jou per maand kosten. Dit kunnen we op voorhand helaas niet precies vertellen, want de premie hangt af van jouw bedrijf en de manier waarop jij je verzekert. Zo betaal je voor een WGA-verzekering vaak een hogere premie als je meer medewerkers in dienst hebt. De kans op arbeidsongeschiktheid is dan immers een stuk groter. De kosten van een AOV voor zzp hangen onder meer af van het verzekerde bedrag, de wachttijd en de eindleeftijd.

Ben je benieuwd hoeveel premie je ongeveer betaalt voor een WGA of AOV? Richt je dan eens tot een verzekeraar waarbij je deze verzekeringen af kunt sluiten. Op de site van veel verzekeraars vind je namelijk een handige tool om de premie te berekenen.

WGA en AOV afsluiten
Staat de premie van een WGA en/of AOV je aan? Wacht dan vooral niet te lang met het afsluiten. Dit moet geen probleem zijn, want bij veel verzekeraars kun je online verzekeringen afsluiten. Waar je online een aanvraag in kunt dienen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering, geldt dit voor een WGA vaak niet. Dit komt vaak doordat een verzekeraar deze verzekering afstemt op jouw bedrijf. Vandaar dat zij eerst wat meer informatie nodig hebben voordat ze je een voorstel kunnen doen. Vraag daarom een gesprek aan als je een WGA-verzekering af wilt sluiten.