Burn-out Gezondheid

Omgaan met overprikkeling, 6 tips!

Omgaan met overprikkeling, 6 tips
Tessa Brik
Geschreven door Tessa Brik

Je hebt het druk, je voelt je opgejaagd, verliest je geduld en overziet het niet meer. De dagelijkse dingen beginnen je steeds meer te overweldigen en eigenlijk weet je al hoe laat het is… je bent overprikkeld.

Tijd om gas terug te nemen en jezelf de ruimte te gunnen om je weer op te laden. Wanneer je hooggevoelig bent doe je er goed aan dit regelmatig (lees dagelijks) te doen om ernstige overprikkeling te voorkomen. Of ik zelf hooggevoelig ben weet ik niet. Wat ik wel weet is dat ik anders uit de burn-out gekomen ben. Sinds de burn-out raak ik merkbaar wel eens overprikkeld en is dat voor mij een duidelijk teken dat ik mijn rust moet pakken.

In dit artikel wil ik je graag wat praktische tips geven hoe je weer kunt opladen wanneer je overprikkeld bent.

1 Muziek
Ik ben erg gevoelig voor sfeer en de emoties van een ander. Zo kan ik me oprecht gestresst en emotioneel voelen als ik te lang met iemand in één kamer ben die zich zo voelt. Het lijkt wel alsof ik de emotie van een ander overneem en dat kost mij veel energie. Het werkt voor mij goed om te ontladen en opladen door middel van muziek. Soms rustgevende muziek zoals jazz, natuurgeluiden maar ook muziek waar je los op kunt gaan (lees dansen alsof niemand kijkt).

2 Beeldschermen uit
Het allereerste wat ik doe als ik overprikkeld ben is de tv- en de computer uit. Ook mijn telefoon gaat op stil en leg ik uit mijn zicht. Juist omdat ik al veel achter de computer zit voor mijn werk raak ik makkelijk overprikkeld door beeldschermen. Dat is iets waar ik voorheen nooit bij stil stond. Om overprikkeling door beeldschermen tegen te gaan plan ik meestal werkblokken van 90 minuten in waarna ik alles uitdoe, wegleg en ga bewegen zoals een rondje wandelen of ga ik een boek lezen.

3 Bewegen
Iedere dag bewegen of sporten werkt bij mij preventief tegen overprikkeling. Het geeft me energie, reduceert stress en werkt mediterend. De manier waarop ik beweeg en sport is wel belangrijk. Zo merk ik als ik te intensief en te lang sport en juist stress en overprikkeling oplevert. Ik train en beweeg altijd met een hartslagmeter en probeer dan altijd onder hartslag 160 te blijven. Dit heeft voor mij persoonlijk een wereld van verschil gemaakt.

4 Slapen en diepe ontspanning
Te kort aan slaap en ontspanning is voor mij oorzaak nummer één van overprikkeling. Ik kan iedereen aanraden om ten minste 8 uur per nacht te slapen. Dit levert niet alleen energie op maar je zal je ook weerbaarder tegen prikkels voelen. Op dagen dat ik me overprikkeld voel kies ik regelmatig voor een diepe ontspanning. Dit kun je doen door yoga, wandelen, meditatie maar bijvoorbeeld ook door het krijgen van een massage. Ik heb gemerkt dat een half uurtje diepe ontspanning je snel weer kan opladen.

5 Geen suiker
Wanneer ik overprikkeld ben krijg ik een enorme drang naar zoet. In het verleden toen ik net burn-out was zorgde dit voor eetbuien. Nu nog merk ik wanneer ik overprikkeld ben dat ik de hele dag door wel kan blijven eten. Op het moment dat ik daar aan toe geef word de overprikkeling alleen maar erger. Suiker zorgt namelijk voor een snelle stijging in je bloedsuikerspiegel waardoor jij je even beter zal voelen. Helaas zakt dit effect net zo snel weer weg en zal je lijf om meer vragen. Het beste wat je op zo een moment kan doen is voor eiwit- en vetrijke producten kiezen.

6 Homeopatische rustgevende middelen
Hoewel je op veel dingen invloed hebt zijn er ook gebeurtenissen in het leven die je niet kunt voorkomen. Ziekte of het overlijden van een dierbare kan bijvoorbeeld veel emotie en stress veroorzaken waardoor je overweldigd wordt. Maar ook situaties zoals het verliezen van je baan, traumatische of gewoonweg spannende gebeurtenissen kunnen zorgen voor overprikkeling. Zelf heb ik ervaren dat op momenten dat ik erg overprikkeld ben de hulp van een homeopathisch middel een fijne ondersteuning kan zijn omdat het net de scherpe randjes er van af haalde. Persoonlijk vind ik het wel belangrijk dat je deze middelen alleen bij uitzondering gebruikt. Het is goed om daarnaast te werken hoe je beter/anders met prikkels om kunt gaan.

Foto: the-atlantic-pacific.com

Over de schrijver

Tessa Brik

Tessa Brik