Kinderen

Ipads, games en telefoons maken kinderen chagrijnig, lui en onvoorspelbaar

Het komt steeds vaker voor dat kinderen of tieners niet goed in hun vel zitten, woede uitbarstingen hebben of depressief zijn. Kinderen die snel geïrriteerd zijn, zijn vaak uitgeput en overprikkeld. Een constante staat van opwinding en paraatheid heeft invloed op het geheugen en de mogelijkheid om verbanden te kunnen leggen.

Op een gegeven ogenblik wordt misschien zelfs de diagnose ADHD, depressie of bipolaire stoornis gesteld, met de daarbij behorende behandelingen, inclusief therapie en medicatie. Maar vaak werken deze behandelingen niet zo goed en zo komen ze in een neerwaartse spiraal. Hoe kan dit?

Zowel ouders als behandelaars bekijken het probleem wellicht vanuit de verkeerde kant, want ze vergeten soms te kijken naar welke invloed de omgeving heeft op deze symptomen. Zoals het elke dag gebruiken van elektronische apparaten. Steeds lijkt het zo dat, of er nou wel of geen onderliggende diagnose is gesteld, om een kind succesvol te kunnen behandelen het nodig is om al het gebruik van elektronische apparaten voor een aantal weken te elimineren. Zodat het zenuwstelsel tot rust kan komen.

Wanneer dit correct wordt gedaan dan kan dit zorgen voor een diepere slaap, een beter humeur, betere focus en concentratie en verhoging van fysieke beweging. De vaardigheid om stress beter het hoofd te kunnen bieden groeit en op deze manier komen inzinkingen minder vaak en minder heftig voor. Een kind begint de dingen die hij of zij ooit leuk vond weer leuk te vinden en wordt meer aangetrokken tot de natuur en zijn fantasiewereld. Voor tieners geldt dat ze minder in zichzelf gekeerd raken. En dat is een prachtige beweging.

Tegelijkertijd zorgt een elektronische pauze ervoor dat er minder of misschien zelfs geen medicatie meer nodig is omdat andere behandelingen effectiever worden. Meer slaap, beweging en face tot face contact met anderen zorgen voor een positieve beweging. Na de elektronische pauze, wanneer het brein is gereset, kan een ouder rustig aan bepalen hoeveel gebruik een kind kan maken van een computer of Ipad voordat de signalen weer terugkomen.

Het verbieden van elektronische apparaten zal niet alles oplossen, maar het is vaak een missende link wanneer kinderen vast zitten. Maar hoe kan het dan dat een elektronische pauze zo effectief is?

De hersenen van kinderen zijn veel gevoeliger voor elektronische apparaten dan de meesten van ons zich realiseren. Je hebt niet zo veel elektronische stimulatie nodig om de hersenen van een jong kind te ontregelen. Ook denken veel ouders dat interactief gebruik – internetten, social media gebruik, appen, mailen en gamen, niet schadelijk is, omdat het wordt vergeleken tv kijken. Maar interactief gebruik van elektronische apparaten zorgt waarschijnlijk voor meer slaap, stemming en cognitieve problemen.

Onderstaand tref je 5 psychologische mechanismes die uitleggen dat gebruik van elektronische apparaten voor stemmingswisselingen kunnen zorgen:

1 Tijd achter elektronische schermen zorgt voor onderbrekingen in het slaapritme
Omdat het licht wat van elektronische apparaten komt daglicht nabootst, onderdrukt het melatonine, een slaapsignaal wat vrijkomt in het donker. Zelfs een paar minuten achter een scherm zitten kan de aanmaak van melatonine al een aantal uur vertragen en de biologische klok ontregelen.

2 Tijd achter elektronische schermen zorgt ervoor dat het beloningssysteem van de hersenen ongevoelig wordt
Veel kinderen zijn verslaafd aan elektronische apparaten, het is zelfs zo dat gamen zoveel dopamine vrij laat komen dat het er op een hersenscan hetzelfde uitziet als het gebruik van cocaïne. Maar wanneer het beloningssysteem te veel wordt gebruikt dan wordt het minder gevoelig en heeft het meer stimulans nodig om plezier te ervaren. Terwijl aan de andere kant we dopamine nodig hebben om ons te focussen en voor onze motivatie, dus zelfs kleine veranderingen in dopamine kunnen al invloed hebben op een kind.

3 Tijd achter elektronische schermen produceert “’s nachts licht”
’s Nachts licht krijgen van elektronische schermen wordt in een groot aantal studies gelinkt aan depressie en zelfs op vergrote kans op zelfmoord. Het is zelfs zo dat onderzoeken met dieren aantonen dat blootstelling aan elektronische schermen voor of tijdens de slaap depressie kan veroorzaken, zelfs wanneer het dier niet eens naar het scherm kijkt.

4 Tijd achter elektronische schermen zorgt voor overprikkeling, verminderde aandacht en put mentale reserves uit
Experts zeggen dat achter explosief en agressief gedrag vaak een slechte focus schuilgaat. Wanneer iemand de aandacht er niet bij kan houden, dan wordt het ook moeilijker om de interne en externe omgeving te verwerking en kleine gunsten groeien uit tot enorme. Omdat elektronische schermen ervoor zorgen dat de mentale energie minder wordt terwijl er veel visuele en cognitieve input is, zorgen elektronische schermen ervoor dat de reserves laag zijn. Om uitgeputte reserves tijdelijk een boost te geven kun je boos worden, dus uitbarstingen worden een manier om met uitgeputte reserves om te gaan.

5 Tijd achter elektronische schermen zorgt voor minder beweging en blootstelling aan de natuur
Onderzoek toont aan dat tijd die je buiten spendeert, vooral in de natuur, je concentratie kan verbeteren en stress en agressie vermindert. Dus de tijd die wordt gespendeerd aan elektronische apparaten vermindert de tijd die kinderen anders buiten spenderen.

In deze tijd klinkt het bijna gestoord om elektronica voor kinderen zo te limiteren. Maar wanneer kinderen worstelen en het niet zo goed met ze gaat dan doen we ze geen plezier om ze met elektronische apparaten te laten spelen of het te ‘minderen’. Het werkt gewoon niet. Door het zenuwstelsel de kans te geven om tot rust te komen en om te resetten kun je jouw kind helpen om kalmer, sterker en gelukkiger te worden. 

PS. Volg jij Herhealth.nl al op Instagram? @herhealth.nl

Bron: Psychologytoday.com