Relaties

9 signalen dat je een relatie hebt met een narcist

9 signalen dat je een relatie hebt met een narcist

Narcisme wordt vaak omschreven als iemand die verliefd is op zichzelf. Het is meer accuraat om te zeggen dat een narcist verliefd is op een geïdealiseerd zelfbeeld, welke ze nodig hebben om niet hun echt beschadigde zelf te voelen. Diep van binnen zijn de meeste narcisten namelijk ontzettend onzeker. Hoe dan ook, als je een relatie hebt met een narcist dan kan dit je ontzettend veel pijn doen. Als je houdt van een narcist dan breek er een stukje van jezelf.

Maar hoe weet je nou of je te maken hebt met een narcist? We hebben namelijk allemaal af en toe wel wat narcistische trekjes. Maar een narcist zal zich herhaaldelijk en regelmatig schuldig maken aan de onderstaande eigenschappen en zal is zich vaak niet bewust zijn (of het kan hem of haar niet schelen) hoe de ander zich hieronder voelt:

1 Conversatie naar zich toe trekken
De narcist vindt het heerlijk om over zichzelf te praten en geeft jou bijna geen kans om wat te zeggen of om een echt gesprek te voeren. Je worstelt om jouw gevoelens en gedachtes te laten horen. Wanneer je het niet met de narcist eens bent dan dan zullen jouw opmerkingen waarschijnlijk gecorrigeerd, genegeerd of van tafel worden geveegd.

-> Een narcist in je leven (gehad)? Zo kun je ermee omgaan

2 Conversatie onderbreken
Hoewel veel mensen helaas de slechte eigenschap hebben om de conversatie van anderen te onderbreken, doet de narcist dit constant. Hij (of zij, maar in dit artikel houden we voor het gemaak de hij vorm aan) onderbreekt het gesprek en leidt het weer naar hemzelf. Dit toont aan hoe weinig interesse hij in jou heeft.

3 Regels breken
De narcist geniet ervan om weg te komen wanneer hij regels en sociale normen breekt. Voorbeelden zijn voordringen, dingen stelen van kantoor, afspraken afzeggen of verkeersregels overtreden. De regels gelden voor ‘normale’ mensen en niet voor hem, hij vindt namelijk dat hij boven de regels staat.

->Waarom narcisten willen dat jij aan jezelf twijfelt

4 Grenzen overschrijden
Hij heeft weinig respect voor de gedachtes, gevoelens, bezittingen en persoonlijke ruimte van andere mensen. Hij overschrijdt grenzen zonder dat hij daar berouw voor toont. Hij leent geld of spullen zonder het ooit terug te geven. Hij breekt moeiteloos beloftes en probeert onder verplichtingen uit te komen. Daarnaast voelt hij zich totaal niet schuldig en geeft de schuld zelfs aan het slachtoffer voor het slachtoffers gebrek aan respect.

5 Indruk maken
Veel narcisten vinden het fijn om indruk op anderen te maken door zichzelf er van de buitenkant goed te laten uitzien. Hij wil graag de knapste zijn, de mooiste vriendin hebben, de beste studie hebben gedaan, de beste baan en de duurste auto hebben. Allemaal dingen die hem het gevoel geven dat hij wat waard is omdat hij dit van binnen vaak niet zo voelt. Hij wil schreeuwen dat hij beter is dan jou.

->Waarom hooggevoelige mensen vaak narcisten aantrekken

6 Voorrecht
Narcisten verwachten vaak een betere behandeling dan anderen. Ze verwachten dat obers hen direct en als beste serveren, zonder daar ook maar iets voor terug te doen. In hun hoofd draait de wereld om hen.

7 Charmant
Narcisten kunnen heel charmant en overtuigend zijn. Wanneer ze interesse in je hebben dan geven ze je het gevoel dat je heel speciaal en geliefd bent. Maar wanneer ze hun interesse verliezen zullen ze je als een baksteen laten vallen.

8 Negatieve emoties
Veel narcisten vinden het leuk om negatieve emoties te verspreiden om aandacht te krijgen en om jou onzeker en uit balans te krijgen. Ze zijn snel overstuur en enorm gevoelig voor kritiek. Hier reageren ze op met verhitte discussie (ruzie) of een koude negeer sessie. Sommige narcisten misbruiken anderen emotioneel. Door jou onzeker en klein te maken voelen zij zichzelf inferieur.

->10 Quotes die je zullen helpen als je ooit verliefd bent geweest op een narcist

9 Manipulatie
Anderen narcisten gebruiken jou als een verlengstuk van henzelf. Ze maken besluiten die enkel en alleen goed voor de narcist zelf zijn. De narcist gebruikt zijn partner, kind, vriend of collega om in zijn behoeften te voorzien.

psychologytoday.com