Geluk

Waarom narcisten willen dat jij aan jezelf twijfelt

Waarom narcisten willen dat je aan jezelf twijfelt

Het is niet leuk als iemand je bewust naar beneden haalt of je beledigt. Je kunt proberen om het te negeren, maar toch blijft er vaak wat hangen en je gaat toch nadenken of je misschien toch niet te dik, lelijk of dom bent. Gelukkig is de ene belediging de ander niet en gelukkig vergeet je veel beledigingen ook direct weer.

En je gaat er misschien vanuit dat de ander je niet bewust pijn doet. Je denkt je in dat de ander waarschijnlijk dacht dat hij of zij grappig was of dat de ander dacht dat hij je hiermee juist hielp. Gelukkig zijn de meeste mensen er niet op uit om jou een rot gevoel te geven. Maar de neiging om anderen wel pijn te doen door gemene opmerkingen lijkt wel te zijn gelinkt aan de persoonlijkheidskenmerken van narcisme:

  • Mensen die met narcistische trekjes zien zichzelf als belangrijker dan anderen en denken dat ze daarom een betere behandeling verdienen dan anderen.
  • Deze mensen besteden heel veel tijd aan het polijsten van hun voorkomen en ze geloven werkelijk dat zij het centrum van het universum zijn, eigenlijk een extreme vorm van egoïsme.
  • Ze geloven echt dat ze beter zijn dan anderen en daarom maken ze misbruik van anderen.
  • Ze hebben een gebrek aan empathie dus ze realiseren zich niet eens dat hun opmerkingen en gedrag gevolgen kunnen hebben voor mensen.
  • Ze veroordelen heel veel mensen omdat ze de meeste mensen zien als minder dan zij.

Als je bovenstaande kenmerken van narcisme kent dan weet je dus waarom ze anderen pijn doen met hun opmerkingen. Maar voor sommige mensen is hun narcisme een manier om hun enorme onzekerheid en kwetsbaarheid te verbloemen. En wanneer je het op deze manier bekijkt dan zijn de beledigingen een manier waarop de narcist zich beter over zichzelf kan voelen. Ze zullen vooral vervelende opmerkingen maken wanneer ze het gevoel krijgen dat ze ‘ontmaskerd’ worden en dat hun minpunten of zwakke punten aan het licht kunnen komen.

Onderzoek toont aan dat narcisten agressief reageren naar anderen wanneer ze zich bedreigt voelen, denk bijvoorbeeld aan sociale afwijzing. Ze vinden het ook niet fijn wanneer iemand ze een negatieve evaluatie geeft. Uit andere studies blijkt ook dat narcisten kritiek hebben op degene waar de negatieve kritiek vandaan komt.

Narcisten zijn dus geneigd om jou een slecht gevoel over jezelf te geven. Dit doen ze of omdat ze zich of superieur aan jou voelen of omdat ze hun zwakheden proberen te maskeren. Wanneer iemand je beledigt is het goed om te kijken naar de bron van de belediging, naar de persoon die jou beledigt. Wanneer iemand jou beledigt kun je dit zien als een reflectie van henzelf en niet van jou! En als mensen je beledigen en je hebt geen idee waarom dan kan het dus zijn dat ze narcistische trekjes hebben waar ze geen controle over hebben.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

Psychologytoday.com