Geluk

De 10 geboden voor een simpeler en mooier leven

10 geboden voor een simpel en een gelukkig leven

Klinkt een leven met minder stress, minder spanningen en minder drukte jou ook als muziek in de oren? Eindelijk tijd voor jezelf, tijd voor de mensen die echt belangrijk voor je zijn en eindelijk weer eens fris wakker worden ’s ochtends? Dit lijkt misschien onbereikbaar, maar geloof me dat is het echt niet! Onderstaande 10 tips zijn eenvoudig toe te passen, maar maken een groot verschil in je leven:

1 Laat trends los
Probeer niet mee te gaan met alle woning, kleding, tuin of schoenen trends. Investeer in een paar goede items die jaren meegaan en stop met het verspillen van geld en energie aan shoppen voor een tas of paar schoenen die iedereen wil hebben en die volgend jaar al weer uit de mode is. Denk goed na over jouw persoonlijke stijl en laat je bijvoorbeeld inspireren door goede vintage meubels die bewezen hebben de tand des tijds te kunnen doorstaan.

2 Zorg ervoor dat je voor de lunch in ieder geval nog geen last hebt van keuzestress
Energie wat je spendeert aan schijnbaar onbelangrijke dingen (wat eet ik voor ontbijt, wat trek ik vandaag aan, waar liggen mijn sleutels) telt snel op. We hebben maar gelimiteerd energie voor de keuzes die we dagelijks moeten maken en deze energie gebruiken voor onbelangrijke details is zonde. Zorg ervoor dat je weet wat je aantrekt (en dat je kast niet overvol hangt), dat je weet wat je ontbijt, dat je huis opgeruimd is en dat je je spullen makkelijk kunt vinden. Zo bewaar jij je energie voor belangrijke dingen en creativiteit. Door onnodige dingen los te laten houd je energie over voor belangrijke dingen.

3 Zorg ervoor dat je niet verdrinkt in je e-mail
Je ontdoen van rommel geldt niet alleen voor je huis, zorg ervoor dat je digitale leven ook opgeruimd is. Schrijf je uit van nieuwsbrieven die je toch niet leest, ze meldingen van Facebook of Twitter uit. Zorg ervoor dat je mailbox alleen bestaat uit mails die nuttig zijn. 

4 Maak je niet druk over de meningen van anderen
Doe wat je denkt wat goed voor jou is, in plaats van wat de meest populaire of voor de hand liggende keuze is. De meeste van ons hebben de neiging om zich te laten beïnvloeden door de meningen van anderen. “Wat zullen zij denken over wat ik draag, wat ik doe, waar ik woon?” De beste keuzes maken we als we de meningen van anderen helemaal buitensluiten. 

5 Spendeer je vrije zaterdag niet met opruimen
Als je veel dingen koopt dan moet je ook veel dingen onderhouden, schoonhouden en opruimen. Zorg er daarom voor dat je niet te veel spullen hebt, doe dingen weg die je niet gebruikt. Weiger om je vrije tijd te gebruiken voor het onderhoud van spullen die je toch niet gebruikt. In plaats van alles maar te bewaren en op te slaan, kun je dingen loslaten. Minder tijd spenderen aan opruimen en onderhouden van spullen betekent meer vrije tijd!

6 Zorg dat alles vrij is van rommel
Een schoon huis is fijn, maar schoonmaken is vaak een hoop werk. De makkelijkste manier om ervoor te zorgen dat je een schoon huis hebt is door te zorgen voor zo min mogelijk rommel. Tafels en keukenbladen waar niets op ligt zijn makkelijk af te nemen, een vloer waar niets ligt is makkelijk te zuigen. En reorganiseer niet alleen, gooi ook dingen weg en zorg voor een fris en opgeruimd huis.

7 Laat het verleden je toekomst niet bepalen
De dingen die jou omgeven herinneren je aan wat jij gelooft dat belangrijk is. Maar als jij de spullen die je ontgroeit bent niet los laat dan leef je altijd nog een stukje in het verleden. Je hoeft niet alles wat je ooit hebt gebruikt of mooi gevonden te houden. Houd de dingen die je echt wilt bewaren en laat de rest los.

8 Vergeet niet hoe je geliefden eruit zien
Spendeer niet te veel tijd aan het kopen van spullen die je niet nodig hebt omdat je denkt dat je dit mooi vindt of omdat je anderen wilt imponeren. Wat je budget ook is, minder uitgeven is goed voor je en zorgt ervoor dat je langer met je geld doet. Dit zorgt ervoor dat je meer tijd en geld hebt om minder te werken en meer tijd door te brengen met vrienden en familie. Daarnaast zorgt het ervoor dat je minder geldstress en uiteindelijk minder werkstress hebt zodat je echt kunt genieten van de tijd die je met je geliefden doorbrengt. 

9 Blijf nieuwsgierig en blijf ontdekken
Blijf jezelf vragen stellen als: Waarom heb ik hier ja tegen gezegd? Waarom bezit ik dit? Is deze gewoonte wel goed voor me? Hoe ziet het leven eruit als ik dit niet heb? Wat vind ik echt belangrijk? Wat kan ik loslaten? Stel deze vragen regelmatig aan jezelf en de antwoorden die vanuit jezelf komen helpen je om je leven mooier te maken.

10 Kies je spullen bewust
Stop met het verzamelen van spullen. Die nieuwe tas of die nieuwe schoenen maken je even blij, maar daarna staan ze gewoon weer als zoveelste paar in je kast. Kies bewust, verdiep je in materialen, stijlen en de belasting van het milieu. Mooie spullen die jaren meegaan kunnen je elke dag een goed gevoel geven en kwaliteit hoeft niet heel duur te zijn. Denk ook eens aan vintage meubels en kleding; prachtige (design) vintage lampen vinden geeft je bijvoorbeeld een beter gevoel dan die lamp van die grote keten die iedereen in huis heeft.

Creëer een simpel en mooi leven en begin nu! Het is hoeft niet moeilijk te zijn.

PS. Volg jij Herhealth.nl al op Instagram? @herhealth.nl