Gezondheid

De beste tips om meer groente te eten

Ben jij van plan om gezonder te eten? Je bent niet de enige! Voor veel mensen betekent gezonder eten min of meer hetzelfde als afvallen. Op zich klopt dat vaak. Want wanneer je gewicht probeert te verliezen eet je bijvoorbeeld minder suiker, vet en koolhydraten. Maar het is verstandiger om vanaf de andere kant te beginnen. Het doel dient een gezond lichaam te zijn. Daarvoor eet je verantwoord en uiteindelijk leidt dat tot optimale voeding en een gezond en sterk lichaam met de juiste percentages vet en spieren. Daarom beginnen we in dit blog met het opvolgen van de adviezen voor groente en fruit. 

De aanbevolen hoeveelheden groente en fruit
In Nederland luiden de officiële voedingsadviezen dat je iedere dag twee stuks fruit en 250 gram groente dient te eten. Veel mensen hebben 200 gram groente in hun hoofd. Maar de aanbevolen hoeveelheid is al enkele jaren geleden opgehoogd. Met de juiste motivatie is het eten van twee stuks fruit meestal niet zo’n groot probleem. Vooral niet wanneer je fruit lekker vindt. Groente valt bij een aantal mensen minder in de smaak. Waardoor slechts een klein deel van de bevolking echt iedere dag 250 gram eet. Met de onderstaande tips is het allemaal een stukje eenvoudiger. 

Ontdek nieuwe recepten en smaken
Traditioneel ligt in Nederland de groente naast de aardappelen en het vlees of de vleesvervanger op ons bord. Meestal zijn ze gekookt om ze wat zachter en makkelijker eetbaar te maken. Op zich is dat best saai. Zeker als je het vergelijkt met de weelde aan recepten die je aantreft in onder andere Zuid-Europa en Azië. Die maken van groente echt een hoogtepunt van je maaltijd. Hierdoor wordt het direct veel makkelijker om er veel van te eten. Daarbovenop helpt de nodige variatie om het leven leuk te houden. 

Eet groente op meerdere momenten van de dag
In ons land eten we traditioneel gezien alleen groente tijdens het avondeten. Breng hier variatie in door bijvoorbeeld bij het ontbijt al wat groenvoer op je bord te leggen. Leg bijvoorbeeld plakjes komkommer of tomaat op de kaas op je brood. Dagelijks een flesje sap op basis van groente drinken is ook geen gek idee. Het kost weinig tijd omdat je niet hoeft te schillen, pellen, snijden en koken. De beste en meest gezonde sappen zijn zelfs geschikt voor een detox kuur. Hiermee geef je jouw lichaam en geest in enkele dagen een boost door uitzonderlijk gezond te eten.