Diner Recepten

Recept: Friese zomerse sla stamppot

Frisse zomerse stamppot
Berber
Geschreven door Berber van Blije Bietjes

Ik keek laatst met een schuin oog naar Pluims Eetbare Wereld terwijl ik ondertussen aan het werk was, tot ik ergens in de verte de woorden “Friese stamppot” hoorde. Ik was meteen afgeleid, want zoals jullie misschien al weten ligt mijn roots in Friesland. Hier ben ik 30 jaar geleden geboren in een super mooi en idyllisch dorpje. 400 inwoners, heel veel mooie vrijstaande huizen uit begin 1900 en fantastisch wijds uitzicht op weilanden en koeien. 

Afgelopen jaar bracht ik samen met mijn zus een bezoekje aan ons geboortedorpje. Voor mij 1 grote ontdekkingstocht, want ik heb helaas geen herinneringen aan mijn twee jaar in Friesland. Hoe gek het misschien ook klinkt, ik voelde me er meteen thuis. Ik genoot zo intens van de rust, de sfeer en de romantische straatjes. Stiekem hoop ik ooit, als ik echt groot ben, in een mooi boerderijtje te mogen wonen. Ik zie het al helemaal voor me; moestuin, kippetjes, een hond en een paar katten.

Maargoed, even terug weer naar het eten. De Friese sla stamppot had ik nog nooit gegeten, maar leek me meteen erg lekker. Op tv werd deze stamppot gecombineerd met Japanse invloeden, want er werd in sojasaus gemarineerde paling bij geserveerd. De paling laat ik in dit gerecht weg, de krokant gebakken spekjes vind ik persoonlijk meer dan voldoende. Een zomerse stamppot die binnen no time op tafel staat. Ik hou ervan! Deze stamppot heeft iets weg van een andijviestamppot, maar door het toevoegen van het sap van een citroen krijgt dit gerecht een hele frisse noot. Heerlijk bij de wat vettige en zoute uitgebakken spekjes.

Bereidingstijd: 30 minuten

INGREDIËNTEN

  • 500 gram kruimige aardappels
  • 2 little gem sla
  • spekblokjes
  • 1 citroen
  • 3 stengels bleekselderij
  • 1 sjalotje
  • olijfolie
  • peper en zout

ZO MAAK JE HET

Schil de aardappels en snijd deze in stukjes. Kook de aardappels in 15 minuten gaar in wat water met zout.
Verhit wat olijfolie in een pan en bak hierin de spekblokjes krokant.
Snijd ondertussen de bleekselderij, sla en sjalot fijn.
Giet de aardappels af en stamp deze met het sap van een citroen fijn. Giet het vet van de spekjes bij de aardappels en meng goed door elkaar.
Meng de bleekselderij, sla en sjalot door de aardappels en breng op smaak met peper en zout.

Eetsmakelijk!

Over de schrijver

Berber

Berber van Blije Bietjes

Hoi! Ik ben Berber van Blijebietjes.nl. Lekker, gezond en puur eten koken is al jarenlang mijn grote passie en het koken zonder pakjes of zakjes is mij vanaf jongs af aan al met de paplepel ingegoten. Op mijn foodblog wil ik iedereen die van lekker eten en koken houdt laten zien dat koken zonder pakjes en zakjes echt niet moeilijk is, maar juist heel leuk en super lekker!
Blijebietjes.nl