Gezondheid

Hoe kun je nou minder drinken en toch genieten?

Minder drinken wel genieten

Dat wijntje, het is zo gezellig en zo lekker! Maar soms sluipen ongezonde gewoontes erin en drink je toch meer dan je eigenlijk goed voor je is. Lees verder hoe jij kunt minderen zonder dat je plezier minder wordt.

Maak er geen gewoonte van om bij te komen met een wijntje
Na een lange dag op het werk of met de kinderen wil je even bijkomen op de bank. Bijkomen op de bank – met een wijntje wel te verstaan. Maar er zijn betere en vooral gezondere manieren om te ontstressen. Neem een lekker kopje thee, ga een stukje wandelen. Op deze manier koppel je alcohol niet meer direct aan de momenten dat je gestrest op de bank ploft en snakt naar dat wijntje. Zo kun je later op de avond als weer wat bent bijgekomen bewust genieten van dat wijntje en drink je om de juiste reden.

Gebruik witte wijnglazen
Zonder dat je het je realiseert schenk je ongeveer 12% meer wijn in een wijder glas dan in een smaller glas, aldus een studie uit 2013 gedaan door de Iowa State University and Cornell University. En hoe prachtige die mooie grote rode wijnglazen dan ook mogen zijn, omdat witte wijnglazen over het algemeen smaller zijn dan rode wijnglazen kun je daarom beter witte wijn glazen gebruiken.

Time jezelf
Het is belangrijk om je bewust te zijn van je gedrag als je minder wilt consumeren, zoals je dit ook doet als je probeert om minder te eten. “Probeer er voor te zorgen dat je ongeveer 45 minuten tot een uur over één drankje doet”, zegt psycholoog Michael Levy van het North Shore Medical Center in Massachusetts. Wanneer je hier van bewust bent en langzamer gaat drinken dan wordt het vanzelf een gewenning en hoef je op een gegeven moment de tijd niet meer in de gaten te houden.

Maak je geen zorgen als je drankjes ‘verspilt’
Je hoeft niet elk glas wat je voorgeschoteld krijgt leeg te drinken. Het is lastig om iets niet op te drinken, want niemand vindt het prettig om voedsel of drank weg te gooien. Maar het leven is te kort om iets te drinken waar je eigenlijk geen zin in hebt. Tevens is het zonde om een fles wijn op te drinken omdat je hem nu eenmaal al hebt geopend.

Drink niet elke dag
Is het een gewoonte geworden om elke dag te drinken? Probeer dan te beginnen met één of twee vaste dagen in de week aan te wijzen waarop je niet drinkt, bijvoorbeeld maandag en dinsdag. Waneer je merkt dat je dit prima kunt volhouden kun je hier nog een extra dag aan toevoegen. Zo zorg je ervoor dat drinken geen gewoonte wordt en zo kun je extra genieten van je drankje op de dag dat je weer een drankje mag nemen.

Drink halve glazen
Onderzoekers vroegen mannen en vrouwen zoveel te drinken als ze wilden, maar ze mochten telkens hun glas maar halfvol schenken. Mannen met een hoog BMI die deze regel niet toepasten en die dus hun glazen volschonken dronken 31% meer dan de mannen die hun glas voor de helft volschonken. Mannen met een gemiddeld BMI dronken 26% meer wanneer zij hun glazen volschonken ten opzichte van mannen die hun glas halfvol schonken. Vrouwen, in het algemeen, dronken 27% minder wanneer zij de halve glazen regel volgden.