Geluk

Tips om de drukte in je hoofd te bezweren

Beste tips om de drukte in je hoofd te bezweren
Logo Her Health
Geschreven door Redactie

Soms lijkt je hoofd wel uit elkaar te spatten. Van alle indrukken die op je af komen, van alle informatie die je hebt te verwerken en van alles wat je moet onthouden. En dat in combinatie met alle dingen die moeten gebeuren. Het veroorzaakt een enorme drukte in je hoofd die bijna niet valt te beheersen.

Het gevolg is dat je door de bomen het bos niet meer ziet en het overzicht totaal kwijt raakt. Je hebt het gevoel dat je geleefd wordt door de waan van de dag en dat je volstrekt geen greep meer hebt op het hele gebeuren. Jij bepaalt niet je leven, maar je leven bepaalt jou.

Je merkt het aan de kleine dingen die je ontgaan. Je hebt nauwelijks nog aandacht voor de zaken die je echt belangrijk vindt en waar je normaal gesproken warm voor loopt. Je concentratie laat het steeds meer afweten en de avonden dat je met hoofdpijn naar bed gaat zijn niet meer op een hand te tellen. Van een echt goede nachtrust is dan vaak ook geen sprake meer.

Nu kun je natuurlijk niet alles in de hand hebben, maar realiseer je dat je die drukte voor een deel zelf creëert. Hoe lastig is het voor jou om te kiezen tussen het etentje met je vriendin en dat feestje van je sportmaatje? En dat je dan maar besluit om het zo te plannen dat allebei mogelijk is? Of hoeveel roep je over jezelf af door actieve deelname aan discussies en posts op social media? Want hoe meer jij reageert, hoe meer reacties je terug krijgt waarop vaak weer een antwoord wordt verwacht. En voor je het weet word je volledig in beslag genomen door je smartphone of tablet.

Als je op zoek bent naar meer rust, doorbreek dan eens dat patroon. Neem bewust afstand van de drukte om je heen. Zet je tv en radio uit. Luister eens naar de stilte. Beperk de prikkels van buitenaf door even niet te reageren op Facebook, Twitter of Instagram. Laat het allemaal aan je voorbij gaan. Of zet je smartphone eens helemaal uit. En ga er op uit en zoek de natuur op. Weg van de stad en het verkeer. Hoor de bossen ruisen en de herten burlen (tenminste, als je nú naar de duinen gaat). En vooral: durf te kiezen. Zeg eens ‘nee’ tegen een uitnodiging en wring je niet in allerlei bochten om én – én te doen.

Uiteraard zit er ook een keerzijde aan. Want het is wel van belang dat je in verbinding blijft met de mensen om je heen. Communicatie is van levensbelang, dus sluit je niet helemaal af van je omgeving. Maar zo nu en dan de drukte even op afstand zetten en op jezelf zijn is een haast noodzakelijke voorwaarde om je rust te vinden.

Een beetje prikkel en drukte is dus helemaal niet erg. Sterker nog, dat hebben we juist nodig om scherp en gefocust te blijven. Maar laat het niet zover komen dat het de overhand krijgt en je als het ware geleefd wordt door alles om je heen. Dat heb je zelf voor groot deel in de hand.

© Betty van Zoelen / Coaching Natuurlijk!, alle rechten voorbehouden.

Als jij ook meer rust in je hoofd kunt gebruiken, ga dan naar www.coachingnatuurlijk.nl en download mijn gratis e-boek ‘De magische sleutel tot rust, balans en energie’.

Over de schrijver

Logo Her Health

Redactie