Geluk

11 dingen die een overdenker anders doet

De dingen die een overdenker anders doet

Overdenken is jezelf niet alleen maar afvragen of je het koffieapparaat wel uit hebt gezet. Eigenlijk is het veel meer dan dat. Het kan gelinkt worden aan een angststoornis, depressie en nog meer mentale ziektes. Het is iets wat onbewust gebeurd en vaak heeft een overdenker niet eens door dat-ie dit doet.

Voor overdenkers kan het wel eens lastig zijn om aan de rest van de wereld uit te leggen waarom en waarover zij zo erg aan het nadenken zijn. Dit zijn de dingen waarvan mensen vaak niet realiseren dat je dit doet, omdat je een overdenker bent.

Je ontwijkt conflicten zo veel mogelijk
Overdenkers houden niet van conflicten. Niet met zichzelf, niet met anderen. Gewoon helemaal niet. Een conflict leidt naar vragen, zorgen en angsten. Het maakt overdenkers ongemakkelijk omdat het conflict iets is om weer verder over na te denken.

Friemelen
Als je hoofd overstroomt met gedachten, kan het nog wel eens gebeuren dat zich dit uit in friemelen. Op de tafel tikken, met je voet wiebelen of met je haar spelen. Het hoort er allemaal bij. Het is de manier van je lichaam om al die gedachten bij te kunnen houden.

Te veel vragen stellen
Het wordt nog moeilijker om iets te overdenken wanneer je de feiten kent. Daarom zullen overdenkers constant vragen blijven stellen. Als je alle feiten weet, valt er tenslotte weinig meer te overdenken.

Vasthouden aan de plannen
Overdenkers vinden het fijn om al helemaal voorbereid een plan te hebben. In hun hoofd denken ze dit plan al volledig uit. Alles is voor hen tot in de puntjes uitgedacht. Dat is dan ook de reden dat zij zo in de stress schieten als het ineens anders gaat.

Dingen opschrijven
Vaak helpt schrijven om de gedachten uit je hoofd te krijgen. Daarom schrijven overdenkers vaak. Dit kan in de vorm van een lijstje zijn of door iets in hun agenda te noteren. Of juist door het bijhouden van een dagboek, om alle gedachten op papier te zetten.

-> Hoe jij je hersenen kunt trainen om te stoppen met piekeren

Verontschuldigen
Overdenkers zeggen veel te vaak sorry. Terwijl dat meestal nergens voor nodig is. Het komt omdat ze zich constant druk maken over van alles en nog wat. Vooral omdat ze bang zijn dat iemand boos, teleurgesteld of verveeld door hen raakt. Ook al is daar helemaal geen reden voor. Om alles zo goed mogelijk te houden, zijn zij dus steeds degenen die sorry zeggen.

Overdrijven
Niet alle overdenkers zullen overdrijven, maar het komt wel regelmatig voor. De reden hiervoor is omdat overdenkers vaak perfectionistisch zijn. Als iets dan niet helemaal volgens hen plan gaat, kan er een explosie van emoties loskomen.

Obsessief dingen Googelen
Voel je je niet lekker? Benieuwd wat voor weer het morgen wordt of ben je bezig met het plannen van een trip? Grote kans dat jij dit allemaal al aan het uitzoeken was via Google. Waarom overdenkers dit doen? Simpel: omdat ze antwoorden willen.

-> 9 quotes voor als je niet kunt stoppen met piekeren

Gluren op social media
Overdenkers hebben er nogal een handje van om van het worst-case-scenario uit te gaan. En daarom gaan ze op onderzoek uit. Social media is hier natuurlijk perfect voor. Maar dat gluren op Facebook en Instagram heeft ook een keerzijde: het zorgt voor FOMO (Fear of Missing Out) en daardoor kan de onzekerheid nogal eens naar boven komen.

Altijd op zoek naar verborgen berichten
De meeste mensen zeggen gewoon wat ze bedoelen. Als je moe bent, dan is dat zo. Maar een overdenker zoekt overal iets achter. Als een berichtje geen smiley heeft, dan is diegene vast boos. Lachen ze niet naar je? Dan heb je vast iets verkeerds gedaan. Ben je niet uitgenodigd? Dan vinden ze je vast niet aardig. Overdenkers gaan altijd op zoek naar de verborgen berichten achter iets, ook al zijn die er helemaal niet.

Op zoek naar geruststelling
Een overdenker zijn kan nogal lastig zijn. Je bent continu bang dat dingen niet goed genoeg zijn. Dat jij niet goed genoeg bent. Een beetje geruststelling kan daarom wel fijn zijn. Dus: staat er iemand dichtbij jou die alles altijd overdenkt? Stel diegene dan gerust!

Thought Catalog