Gezondheid

Een gezond gebit is belangrijker dan je denkt!

Deze dingen had ik graag jaren eerder willen weten

Natuurlijk is het fijn om een stralende lach met mooie tanden te hebben, maar wist jij dat er een samenhang is tussen je mondgezondheid en je algemene gezondheid? Hart- en vaatziekten, longontsteking, aderverkalking diabetes en zwangerschapscomplicaties worden bijvoorbeeld al een tijdje gekoppeld aan mondproblemen. Het is dus heel belangrijk voor je algehele gezondheid om je gebit goed te verzorgen!

Een gezond gebit begint bij een goede verzorging, minimaal 2 keer daags elektrisch poetsen (wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat elektrisch poetsen effectiever is dan poetsen met een handtandenborstel). Plus elke dag stoken en flossen. Niet te veel snoepen en oppassen met frisdrank en vruchtendrankjes. Daar ligt de basis, maar daarnaast is het ook belangrijk om regelmatig een bezoekje aan je tandarts te brengen.

Ik vond naar de tandarts gaan altijd best spannend en blijkbaar ben ik niet de enige; 40% van de Nederlanders is bang voor de tandarts! Gelukkig heb ik uiteindelijk een hele fijne tandarts gevonden. Mocht je in Noord-Holland wonen, ik zit bij Tandarts Jordaan in Amsterdam en ik kan je deze tandartspraktijk van harte aanbevelen. Mijn tandarts (Maarten) en de assistenten zijn gewoon heel erg aardig en ik heb daar ondanks nare wortelkanaalbehandelingen nooit echt pijn ervaren! Ik ben oprecht niet meer bang voor de tandarts sinds ik bij deze praktijk zit.

Eerder noemde ik al dat bepaalde aandoeningen gekoppeld zijn aan onze mondgezondheid, maar uit recentere onderzoeken blijkt nu ook dat mensen met een slechte mondgezondheid een groter risico lopen om Alzheimer of dementie te ontwikkelen. Goed voor je gebit zorgen en periodiek een bezoekje brengen aan je tandarts en mondhygiënist zijn dus, net als gezond eten en regelmatig bewegen, onlosmakelijk verbonden met een gezonde levensstijl. De mondhygiënist reinigt je gebit grondig (ik heb zelfs een keer poetsles gehad, terwijl ik dacht dat ik prima poetste) en de tandarts kan tijdens de controle gaatjes of andere mondproblemen opsporen en zo erger voorkomen. Neem je mondgezondheid serieus en zorg goed voor je gebit en je lichaam!