Gezondheid

5 manieren om, volgens de experts, beter in slaap te kunnen vallen

5 manieren om, volgens de experts, beter in slaap te kunnen vallen

Niet kunnen slapen is één van de vervelendste dingen die er is. Vaak moet je de volgende dag toch naar je werk, ondanks dat je voor je gevoel slechts een paar uur geslapen hebt. Je functioneert hierdoor een stuk minder goed en het doet waarschijnlijk ook niet veel goeds voor je humeur. Dus hoe zorg je ervoor dat je vanavond wél goed in slaap valt? Experts geven vijf tips om insomnia tegen te gaan.

1 Blijf weg van alle schermen voordat je gaat slapen
Je kijkt je favoriete serie op Netflix, en bedenkt je dat het misschien toch maar beter is om nu naar bed te gaan. Vervolgens kijk je in bed nog even op je telefoon om er zeker van te zijn dat je niets gemist hebt. En hierna lukt het je niet meer om in slaap te vallen. Dus pak je je telefoon er maar weer bij…

De volgende keer kun je je telefoon beter in een andere kamer laten liggen en een uur voordat je gaat slapen niet meer naar de tv staren. Het blauwe licht zorgt ervoor dat de slaaphormonen niet aangemaakt worden, en dus heb jij in de avond moeite om in slaap te vallen. Wat je beter kunt doen, is een goed boek pakken en daarna je bed in te duiken.

2 Laat cafeïne en alcohol voor wat het is
Waarschijnlijk wist je dit al, maar als je een goede nachtrust wil hebben, is het verstandig om de hele dag geen koffie of alcohol te drinken. Door de cafeïne is de kans groot dat je in de avond nog te veel energie hebt. En alcohol zorgt ervoor dat je niet in je REM-slaap komt. Hierdoor slaap je misschien wel, maar een stuk minder goed. Zo heb je de volgende ochtend dus het gevoel dat je geen oog hebt dichtgedaan.

3 Dwing jezelf niet om in bed te blijven liggen als je niet kunt slapen
In de hoop om toch nog in slaap te kunnen vallen, is de kans groot dat je in je bed blijft liggen. Maar als je niet in slaap kunt vallen, is het eigenlijk beter om er even uit te gaan. Lees een boek of doe iets anders waar je van ontspant, zoals mediteren. Maar laat de tv uit, ga niet online en ga vooral niet naar social media.

4 Ga elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed
Helaas betekent dit elke avond. Dus ook in het weekend. Maar als je over insomnia heen wilt komen, dan is het goed om een ritme aan te houden. Je lichaam zal wennen aan dit ritme en daarom ook moe worden op het tijdstip dat je naar bed gaat.

5 Slaap in een koude kamer
Uit onderzoek is gebleken dat de perfecte temperatuur voor een slaapkamer zo rond de 18,5 graden Celsius is. De reden hiervan is omdat je lichaam zo’n twee graden moet dalen om in een goede slaap te kunnen komen. Als je in een te warme kamer slaapt, is de kans groot dat je niet volledig tot rust komt.

Volg jij Herhealth.nl al op Facebook en Instagram?

Bron: The Power of Silence