Geluk

Hoe jij jouw hersenen kunt trainen om te stoppen met piekeren

Krijg jij wel voldoende vitamine B binnen?

Piekeren is een onnodig kwaad als het aankomt op je mentale gezondheid. Sommigen zien het als een slechte gewoonte die je met oefening af kunt leren. Anderen denken dat piekeren juist goed is voor ons brein omdat het ons kan laten leren van ervaringen uit het verleden en ons voorbereidt op nieuwe. Of het nou goed of slecht is, piekeren houdt je bezig en het is vooral vervelend als je piekert over dingen in de toekomst waar je toch geen controle over hebt.

Onderstaand vind je hulpmiddelen en tips die je kunt gebruiken om je hersenen te trainen om te stoppen met piekeren:

1 Stop het piekeren door te schrijven
Wanneer jij je hersenen traint om te stoppen met piekeren dan wordt gezegd dat schrijven het meest waardevol is. Als je ’s nachts weer wakker ligt door je gepieker is het goed om je gedachtes op te schrijven. Door je gedachtes op te schrijven kunnen je hersenen als het ware opgelucht ademhalen want ze hoeven niet meer te proberen om elk detail van je gepieker te onthouden.

Schrijven is ook een manier om tegen je hersenen te zeggen: “Dit is belangrijk genoeg om op te schrijven.” Je brein komt nu in de alert stand om een oplossing te zoeken voor het probleem in plaats zich alleen maar zorgen te maken en proberen om alle details van je gepieker te onthouden.

En die oplossing van het probleem zoeken doormiddel van schrijven is een belangrijk punt want onderzoekers hebben aangetoond dat chronische piekeraars waarschijnlijk ook chronische probleem-vermijders zijn. Onderzoekers gaven piekeraars de kans om 3 mogelijke oplossingen op te schrijven voor een probleem en analyseerden vervolgens de antwoorden voor praktische en concrete oplossingen. De onderzoekers zeggen dat wanneer de oplossingen werden beoordeeld op de concreetheid van de oplossing dat er een verhoogde samenhang is tussen de mate van piekeren en concreet zijn; hoe meer mensen piekeren over een bepaald onderwerp, hoe minder concreet hun uitgewerkte oplossing voor het probleem was. Dit bevestigt het beeld dat piekeren een cognitieve vermijding reactie is.

2 Mediteren voor een geest die vrij is van zorgen
Meditatie kan je helpen om je hersenen te stoppen met piekeren. Onderzoek gepubliceerd in het Psychosomatic Medicine wat de effecten van mediatie heeft bestudeerd toont aan dat meditatie vooral goed is voor het verlichten van cognitieve onrust of piekeren. Hoewel veel mensen geloven dat ze geen tijd hebben om te mediteren, hoeft meditatie maar een paar minuutjes te duren. Wanneer jij ervoor kiest om je geest wat rust te gunnen doormiddel van meditatie heb jij een grote stap gezet om je hersenen te trainen om minder te piekeren.

3 Bewegen om zo je lichaam en geest te trainen om te stoppen met piekeren
Zorgen maken is hoe je brein van oudsher leert om te overleven door te besluiten of je geactiveerd wordt om te vechten of om te vluchten. Wanneer er een wild beest op je af komt dan voel je direct een adrenaline stoot door je lichaam gaan en deze angst is dezelfde angst die je lichaam voelt als jij piekert en je zorgen maakt, alleen op een lager niveau maar voor een langere tijd.

In dezelfde studie als in punt 2 genoemd kwam ook naar voren dat sporten goed is voor je lichaam wanneer je lichaam zenuwachtig of onrustig is. Wanneer je lichaam minder fysieke symptomen van stress voelt zal je brein dit interpeteren dat er dus minder dingen zijn om zich zorgen over te maken omdat het lichaam niet in de hoogste staat van paraatheid is.

Sporten kan helpen om je bloeddruk te verlagen, wat ook een fysiek symptoom van stress in het lichaam is. Als je merkt dat je aan het piekeren bent is het goed om te gaan sporten of om in ieder geval een stevige wandeling van zo’n 5 tot 10 minuten te maken en het liefst in de frisse buitenlucht.

Powerofpositivity.com

Herhealth Balans weekend
Kom jij ook naar het Herhealth Balans Weekend van 7 tot en met 9 april in hotel blooming in Bergen? Even tijd voor jezelf om te ontspannen, te genieten en weer op te laden. Herhealth.nl/het-herhealth-balans-weekend