Relaties

Waarom gaan vrouwen niet weg uit slechte relaties?

Waarom vrouwen niet weg uit slechte relaties

Als je als buitenstaander kijkt dan lijkt het duidelijk: als iemand je fysiek, emotioneel of verbaal misbruikt dan ga je weg. Waarom zou je bij iemand blijven die je pijn en verdriet doet? Helaas is het vaak lang niet zo simpel. Want de man die ooit zo lief en charmant was is opeens onvoorspelbaar, manipulatief en agressief. Dankzij een combinatie van schaamte en angst ziet een vrouw in zo’n situatie vaak niet meer helder en heeft ze het gevoel dat zij de schuldige is en dat haar leven er niet beter op zal worden als zij weg gaat bij deze man.

Je denkt misschien dat misbruik alleen voorkomt bij bepaalde type vrouwen, want ja als je een beetje hersenen hebt dan gebeurt je dit niet… maar het komt veel vaker voor dan je denkt. Volgens een artikel in Times magazines komt 1 op de 4 vrouwen met huiselijk geweld in aanraking. En in deze statistieken is emotioneel misbuik niet eens meegenomen. Terwijl de manipulatie, isolatie en de agressie van emotioneel misbruik littekens voor het leven achterlaten.

Een belangrijk onderdeel van het weggaan uit een foute relatie is kennis en bewustzijn, niet alleen voor de slachtoffers. Waarom blijven vrouwen in slechte relaties? Onderstaand vind je de 7 meest voorkomende redenen:

1 Angst
De meeste vrouwen blijven omdat ze bang zijn. Ze hebben geen controle meer over hun leven en ontvangen dreigementen van hun partner als ze aangeven dat ze weg willen gaan en dan lijkt blijven het enige alternatief.

2 De kinderen
Een vrouw kan het gevoel hebben dat ze niet in staat is om de kinderen alleen op te voeden of ze kan zich schuldig voelen over  het feit dat zij de gene is die het gezin uit elkaar haalt.

3 Schaamte en een lage eigenwaarde
Als het misbruik al enige tijd gaande is dan kan een vrouw zo weinig zelfvertrouwen meer over hebben dat ze het gevoel heeft dat ze deze behandeling verdient. Ze denkt dat ze niet goed genoeg is voor iemand die haar met liefde en respect behandelt. Sommige vrouwen zijn de verstandhoudingen in een slechte relatie zo gewend dat ze denken dat een onbekend leven zonder hun partner nog beangstigender is. Ook schaamte speelt een belangrijke rol, want slachtoffers schamen zich vaak voor hun naasten.

4 Het went
Voor sommige vrouwen went de manier waarop hun partner met ze omgaat en zo wordt dit het nieuwe ‘normaal’. Ze gaan er vanuit dat alle relaties zo zijn.

Bewaar dit artikel op Pinterest

5 Verbondenheid met hun partner
Een slechte relatie kan beginnen als een liefdevolle relatie. Een vrouw wordt misschien verliefd op een liefdevolle, zorgzame man wiens nare eigenschappen pas later in de relatie naar boven komen. Daarnaast is de partner vaak niet altijd slecht en zijn er nog steeds mooie momenten. Ook kan een man zelf slechte ervaringen hebben waardoor hij onzeker is en zich geen raad weet mijn zijn gevoel, een vrouw kan dan, ook al praat dit het verre van goed(!), medelijden met hem hebben.

Een vrouw kan dus op hetzelfde moment van haar partner houden en toch bang voor hem zijn. En wanneer iemand net voldoende goede kanten laat zien dan kan dit voor een vrouw genoeg zijn om hier als een laatste strohalm aan vast te houden. Want vaak laat een agressieve partner na een uitbarsting een enorme hoeveelheid spijt en tranen zien, waarna er een periode van rust en harmonie komt en dan komt het weer tot een uitbarsting.

6 Ze voelen zich verantwoordelijk voor hun partner
Vaak probeert een man zijn ‘slachtoffer’ verantwoordelijk te maken voor zijn geluk en welzijn. Ze geven vrouwen een schuldgevoel en zeggen dat ze zelfmoord zullen plegen, hun baan zullen verliezen of iets dergelijks als het slachtoffer bij ze weg gaat. Dit soort mannen zoekt vaak gevoelige lieve vrouwen als doelwit uit en ze weten hoe ze hun vrouw moeten manipuleren om haar zo in de relatie te houden.

De vrouw zal steeds harder haar best doen voor de relatie en haar man, maar wat ze ook doet, het zal nooit goed genoeg zijn. Ook kan het zijn dat zij het enige wat hij in zijn leven heeft is en dat ze zich schuldig voelt en bang is dat hij nog verder afgeleid als ook zij wegvalt, dus doet ze er alles aan om hem te ‘helpen’.

7 Financiële redenen
Als een vrouw financieel afhankelijk is van haar man dan heeft hij dus nog een middel om haar te controleren. Als zij om wat voor reden dan ook niet in staat is om te werken dan voelt ze zich gevangen en hulpeloos. Vooral als er geen vrienden of familieleden zijn die haar op kunnen vangen.

Als je een vrouw wilt helpen dan is begrijpen waarom ze in een foute relatie blijft het beginpunt om haar te ondersteunen in het terugkrijgen van haar leven en waardigheid. Als je een slachtoffer bent weet dan dat je niet zwak of egoïstisch bent en dat je deze behandeling nooit verdient. Probeer hulp te zoeken bij vrienden, familie of je huisarts.

Liveboldandbloom.com