Geluk

9 tips om toe te passen als je er even helemaal doorheen zit

9 tips voor als je er even helemaal doorheen zit

Hoewel we natuurlijk het liefst tegen iedereen zeggen dat het helemaal fantastisch met ons gaat, is dit niet altijd het geval. We zitten er allemaal wel eens doorheen. Door een tegenslag in de liefde, een identiteitscrisis of misschien door iets op werk. Het is gemakkelijk om in dat gevoel te blijven hangen, maar toch is het beter om hier iets aan de veranderen. Daarom: 9 dingen die je kunt doen om te dealen met hoe jij je voelt.

1 Geef jezelf de ruimte om te voelen wat je voelt
Accepteer dat deze gevoelens bij jou horen en dat je het recht hebt om je zo te voelen. Wat de oorzaak ook mag zijn: wees eerlijk naar jezelf hoe jij je voelt en probeer deze gevoelens niet te onderdrukken.

2 Koppel jezelf even los
Neem de tijd voor jezelf en laat social media even voor wat het is. Het laatste wat jij op dit moment nodig hebt, zijn de mooie plaatjes op social media. Zo hoef jij je even niet te vergelijken met de mensen waarbij het lijkt alsof ze een perfect leven leiden.

3 Onderzoek waar dat sombere gevoel door komt
Komt het door je werk? Is het een opdracht dat niet lukt en waarvan de deadline steeds dichterbij komt? Is het je ex die een nieuwe relatie heeft? Wat het ook is, benoem het! Als je benoemt wat het probleem is, zorg je er automatisch al voor dat het gevoel minder erg wordt. Je maakt tenslotte ook de eerste stap om het probleem aan te pakken.

4 Laat je inspireren
Misschien is het nu tijd om te beginnen met iets waar je al langere tijd aan wilde beginnen. Het kan tuinieren zijn, of het leren van een nieuwe taal. Of misschien is het nu tijd om eindelijk dat zelfhulpboek eens in te duiken. Het is goed om geïnspireerd te raken door iets, zodat je even ergens anders kunt zijn met je gedachten.

5 Sport
Door te bewegen komt er endorfine vrij en daardoor ga je je beter voelen. Het is goed voor je lichaam, maar ook voor je mentale gezondheid is het goed om te sporten. Ga op zoek naar een sport die je leuk vindt en probeer het uit!

6 Praat erover
Erover praten kan helpen bij het uitdrukken van je gevoelens. Al is het bij een therapeut, je vrienden of familie. De dingen hardop zeggen kunnen een behoorlijk verschil maken. Daarnaast kan je gesprekspartner misschien wel voor nieuwe inzichten zorgen.

7 Oefen dankbaarheid
Als je nu in een sombere periode zit, dan is het makkelijk om je alleen maar op de negatieve dingen te focussen. Maar probeer juist om ook naar de mooie dingen in het leven te kijken. Begin, of eindig elke dag met het opschrijven van drie dingen waar je dankbaar voor bent. Dat kan in het begin misschien lastig zijn, maar naarmate je dit vaker doet, wordt het alleen maar makkelijker. En dat zorgt ervoor dat je niet alleen op de negatieve dingen focust.

8 Bel je vrienden
Als je je een beetje down en eenzaam voelt, bel dan gewoon eens je vrienden of familie op! Het kan helpen om uit een bepaalde stemming te komen, al is het maar voor even. Probeer je niet volledig te isoleren en gun jezelf minimaal een keer per week een avond met je vrienden.

9 Ga op zoek naar hulp
Als je al langere tijd het gevoel hebt niet lekker in je vel te zitten, en je hebt het idee dat je hier zelf niet uit kunt komen, dan is het een goed idee om op zoek te gaan naar professionele hulp. Soms zijn er dingen in het leven die je niet in je eentje kunt oplossen. Om hulp vragen is dan gewoon de beste manier om hier weer uit te komen. En onthoud: je bent nooit alleen.

Bron: Thought Catalog